Demonstrace hnutí Chcípl PES a spojenců proti covidové totalitě budou pokračovat druhý lednový víkend v Praze a dalších městech


Hnutí Chcípl PES spolu s dvacítkou dalších iniciativ spolků a politických stran svolalo na druhý lednový víkend sérii demonstrací proti vyhlášce o povinném očkování proti covidu – 19 pro vybrané profesní skupiny a lidi nad 60 let. Na středeční tiskové konferenci o tom informoval předseda hnutí Chcípl PES Jakub Olbert spolu s místopředsedou Jiřím Janečkem.

Demonstrace se budou konat v sobotu 8. ledna od 14:00 v Brně, Olomouci, Karlových Varech, Českých Budějovicích a Ústí nad Labem, v Bruntále akce začne v 16:00. V neděli 9 ledna se účastníci sejdou ve 14:00 na Václavském náměstí v Praze a následovat bude pochod na Hradčanské náměstí. Následující neděli 16. ledna se bude konat obdobná demonstrace v Plzni a v úterý 11. ledna hnutí svolalo demonstraci na Malostranské náměstí zaměřenou proti vládou plánované úpravě krizového zákona.

Seznam lednových demonstrací Chcípl Pes

„Chtěl bych vyzvat všechny občany, nejen ty, jejichž obory nejvíc restrikcemi trpí, ale i všechny ostatní aby tyto demonstrace podpořili, protože to co se nyní chystá, na ty nejdůležitější složky státu se bude brzy týkat i dalších skupin občanů. Jestliže dovolíme, aby Válek s Fialou tuto vyhlášku nezrušili, tak příští vyhláška se bude týkat nejen nás občanů starších 18 let ale také našich dětí,“ uvedl Olbert

Vyhlášku schválila bývalá vláda a zavádí od března povinné očkování pro zaměstnance zdravotnických zařízení a studenty zdravotnických oborů, pro pracovníky v sociálních službách, hasiče včetně části dobrovolníků, vojáky a jejich aktivní zálohy, pro policisty a městské strážníky nebo celníky. Tyto skupiny musí mít do 28. února dokončené očkování. Nová vláda Petra Fialy (ODS) chce vyhlášku upravit a odstranit z ní minimálně povinnost vakcinace pro seniory. Olbert označil tlak ze strany institucí na dotčené zaměstnance či studenty za vydírání.

„Dnes a denně máme hovory od ošetřovatelů z azylových domů, z domovů důchodců i od studentů, policistů, hasičů, dobrovolných hasičů a záchranářů a od zaměstnanců nemocnic, kteří se ptají, co mají dělat, protože nevěří tomu, že Válek a Fiala dodrží svá slova a v půlce února to povinné očkování zruší,“ uvedl Olbert. Lidé jsou podle něho pod obrovským tlakem ztráty zaměstnání a ukončení studia. „Máme zprávy, že lidé začínají uvažovat o tom, že se půjdou vakcinovat experimentální vakcínou, o které už všichni víme, jak funguje. Proti tomuto pokryteckému jednání a vydírání ze strany vlády budeme pořádat demonstrace. Budeme je pořádat tak dlouho, dokud ta vyhláška bude platit“, uzavřel předseda hnutí.

Chcípl PES – 9 kroků ke svobodě

Ten také společně s Jiřím Janečkem upozornil na chystanou nebezpečnou změnu krizového zákona, kterou současná vláda připravuje. „Pětikoalice nám před volbami tvrdila, že už nikdy nedopustí žádný lockdown ani nouzový stav. Jedním z prvních zákonů, který tato vláda chce změnit je právě krizový zákon 240 a tento zákon se používá při vyhlášení nouzového stavu. Hlavní změny, které chce v tomto zákoně prosadit současná vláda Petra Fialy, je odpovědnost právnických osob. Dnes na nás budou mít zbraň ve formě obrovských pokut, či omezování osobní svobody.“

Jedna z hlavních změn v tomto zákoně, by se podle něho měla týkat také drastického zvýšení pokut fyzickým osobám, což znamená, že pokud porušíte vládní nařízení, což je třeba respirátor v supermarketu nebo nebudete dodržovat čas „večerku“, tak můžete dostat nově až 50 000 Kč pokutu. I proti této chystané změně proběhne podle něho lednová série demonstrací. „Jiný nástroj než demonstrace nemáme. Nám nepomohou právníci, doktoři ani Poslanecká sněmovna či Senát. Všechno má v rukou jedna parta a to je vláda a pokud zvolí opět nouzový stav tak to bude pár lidí, kteří budou rozhodovat o našich právech a svobodách,“ uvedl Olbert.

Pokud bude probíhat nouzový stav podle nového krizového zákona, který Fialova vláda připravuje, dostaneme se podle Olberta do naprosté totality. „A toto můžeme změnit pouze tehdy, pokud se velká část lidí této země zvedne a řeknou stop. Cílem všech iniciativ, které se na demonstracích podílí je sdružit všechny lidi, kterým není lhostejná ztráta svobody a postavit je do jednoho šiku. Nejdříve na náměstích a pak do generální stávky. Jedině tak můžeme začít jednat s vládou.“

Fialova vláda nebude nikdy podle něho slyšet na dopisy, výzvy a petice. „Sepsali jsme jich stovky. Tento týden budeme mít v poslanecké sněmovně další čtení naší petice, ale nezmění se vůbec nic. Proto jediný náš nástroj který máme jsme my. My, kteří vyjdeme do ulic a řekneme ne. Pokud nás tam bude půl milionu, vezte, že vláda začne něco větřit. Pokud máme půl milionu lidí, kteří zastaví na hodinu práci, tak se začne zastavovat ekonomika. V té chvíli začne vláda reagovat a my budeme mít nějaký prostor pro vyjednávání. Jiné cesty není,“ uzavřel Olbert.

Podle zástupce ředitele městské policie v Milovicích Jaroslava Kužela, který na tiskové konferenci rovněž vystoupil, je vyhláška o povinném očkování v rozporu s ústavou i mezinárodními smlouvami. „Cítíme to tak, že jsme v počátku epidemie přiložili ruku k dílu, aby co nejdříve skončila a dnes jsme jako odměnu  dostali tuto vyhlášku, která říká, že všichni příslušníci ozbrojených složek se musí do 28. 2. nechat naočkovat experimentální vakcínou. Dne je situace taková, že na policisty je vyvíjen tlak ze strany jejich nadřízených, kdy jsou předvoláváni na kobereček a je na ně vyvíjen nátlak, aby se do 15. ledna nechali očkovat, alespoň první dávkou, s tím že do 28.2. musí být po očkování druhou dávkou,“ uvedl Kužel.

Chystané protestní akce na tiskové konferenci podpořil i jeden z iniciátorů deklarace lékařů Václav Hrabák. Deklaraci podle něho zatím podepsalo asi 1900 lékařů a celkem ji podpořilo přes 80 000 lidí. Dodal, že vznikly i deklarace zdravotních sester, členů integrovaného záchranného systému, studentů či právníků. Mluvčí všech deklarací podle něj plánují na konec týdne společnou tiskovou konferenci. Demonstrace podpořila na tiskovce také zástupkyně studentské iniciativy Změna Matrixu Aneta Hlinčíková.

Série lednových demonstrací organizovaných hnutím Chcípl PES a podporovaných dvacítkou dalších iniciativ spolků a politických stran spolupracujících je pokračováním akcí hnutí odporu, které začalo 17. listopadu minulého roku,  kdy desetitisíce lidí zaplnily Staroměstské náměstí při demonstraci za svobodu a demokracii a prošly centrem Prahy. Tisíce lidí se shromáždily také o první adventní neděli v Praze na Letné na festivalu svobody. A po masové demonstraci a pochodu z Václavského náměstí na Hradčany, kde před budovou vlády pochodovalo 30 000 tisíc lidí o třetí adventní neděli, se protestující občané 20. prosince minulého roku sešli před mediálním centrem totality – před budovou České televize při „pokličkové“ demonstraci.

(Red PA)


Podobné příspěvky

3 Komentáře

  1. Ještě by to chtělo sjednotit celou Evropu!! Protože už toho lidi mají dost a je potřeba těm panákům nenažraným dát najevo, ať táhnou i s bankéřema Rotšildama a Rokfelerama. Ti za tím stojí.

  2. Dobrý den, ráda bych se přidala, ale není tady nikdo za MSK? Jsem z Ostravska, Frýdek-Místek.

  3. My zvonili klíči ,no „sametovou revoluci“ vidíme po 30letech jak nás oblbli, nicméně nyní je jakási paralela s těmi klíči,a myslím tím skutečnou paralela.cz,chcíplPES a další spojenci,kteří spojují nás normální,a budeme společně bojovat proti těm,ehm…,nebudu se raději vyjadřovat.

Komentáře jsou uzavřeny.