Migranti z Afriky a Asie překračují hranice Slovenska


V souvislosti s ukrajinským konfliktem se přes slovensko – ukrajinskou hranici dostávají bez jakékoliv kontroly davy migrantů z Afriky a Asie. Všechno nasvědčuje tomu, že Evropská unie, která už delší dobu usilovala o otevření hranic pro muslimské migranty, využila konflikt na Ukrajině k tomu, aby do východní Evropy pomohla dostat velké množství migrantů, kteří se před uvolněním hranic pro ukrajinské běžence, na Slovensko obtížně dostávali.

Země Visegradské čtyřky dříve zastávaly společný postoj a odmítaly uprchlické kvóty, stejně jako otevření hranic pro africké a asijské běžence. Po vítězství současné vládní koalice v prezidentských i parlamentních volbách na Slovensku, se tato jednota začala postupně drolit. Definitivní konec společného postoje zemí V4 přišel po nástupu Fialovy vlády v Praze. Slovensko a ČR se chystají podepsat tento týden v Bruselu migrační pakt navržený Francií, který znamená přijetí povinných migračních kvót přejmenovaných na povinnou solidaritu. Za ČR se chystá podepsat tento dokument 3. března na Evropské radě ministr vnitra Vít Rakušan.

Mezitím Slovensko otevírá migrantům z Afriky a Asie hranice. Tento fakt zjistil slovenský poslanec za LSNS Stanislav Mizík, který se na hranici tento týden vypravil. Místo ukrajinských žen a dětí prchajících před válkou, byl svědkem toho, jak přes přechod přecházejí davy migrantů z Afriky a Asie.   

Místo ukrajinských žen a dětí byli na přechodu jen migranti z Afriky a Asie

To vše se děje na základě mimořádně přijatého azylového zákona, který měl otevřít hranice bez jakékoliv kontroly pro ukrajinské běžence z válečného konfliktu. Proti zákonu, který minulý týden ve spěchu projednal a schválil slovenský parlament, vystupoval od počátku předseda LSNS Marián Kotleba.

Poslanec Stanislav Mizík se s kamerou vypravil na slovensko – ukrajinskou hranici, aby zjistil co je pravdy na tom, že místo Ukrajinců na Slovensko proudí migranti z Afriky a Asie. To co viděl na hraničním přechodu Vyšné Německé ho šokovalo. „Nevidím tu žádné matky s dětmi. Vidím tu samé Afričany,“ uvedl Mizík. Marián Kotleba k tomu na tiskové konferenci uvedl: „Nebyly tam žádné ukrajinské ženy a děti, byli tam jen cizinci, kteří tu nemají co dělat a které jsme na Slovensko za žádnou cenu neměli pustit.“

Zde jsou záběry, které natočil poslanec Stanislav Mizík přímo na místě 28.2.2022.

Jeden z našich kolegů, se vydal na UA/SK hranici situaci monitorovat. Jestli se bude situace z přechodu Vyšné Německé opakovat, bude to jasným potvrzením, že pod rouškou pomoci potřebným, tedy ukrajinským ženám s dětmi a starými lidmi prchajícími z míst konfliktu, kteří skutečně potřebují pomoci, probíhá paralelně ještě jiná operace, s cílem dostat migranty z Afriky a Asie do schengenského prostoru. O jeho zjištění Vás budeme informovat.

(Red – PA)


Podobné příspěvky

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.