Fialova vláda zavírá svobodné weby a sympatie k Rusku chce trestat kriminály


Veřejná podpora ruskému postupu na Ukrajině se stává trestným činem. Tímto rozhodnutím, které o tomto víkendu zveřejnilo Nejvyšší státní zastupitelství, se Česká republika nebezpečně přiblížila nejen dobám před listopadem 1989, ale zejména protektorátním vyhláškám z doby nacistické okupace, kdy byla za schvalování atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha cesta do koncentráku nebo rovnou na popraviště.

Za schvalování atentátu na Reinharda Heydricha byl trest smrti

Od nového roku se vláda Petra Fialy snaží o soustavné omezování svobody a občanských práv, které jsme od listopadu 1989 v této zemi nezažili. Nejprve pod záminkou epidemie prosadila silou proti mínění veřejnosti a dokonce i vlastních senátorů a opozice pandemický zákon omezující neslýchaným způsobem základní lidská práva a nyní pod záminkou války na Ukrajině nejprve skandálním způsobem omezila svobodu slova zablokováním soukromých serverů, které nereferovaly tak, jak si proamerická a probruselská vláda přála, a vzápětí režim oznámí kriminalizaci odlišných názorů.

Postup Fialovy vlády, jež přestala dodržovat základní ústavní principy a hrubým způsobem pošlapává základní občanská práva, vyvolává nesouhlas napříč společností, bez ohledu na stranickou příslušnost. Zablokování kritických webů, stejně jako kriminalizace odlišného názoru, je překročením Rubikonu a vstupem na tenký led.

Argumenty nejvyššího státního zástupce, který paradoxně patřil před listopadem 1989 ke komunistické nomenklatuře, nenechává nikoho na pochybách, že postupné umírání principů demokracie, jak jsme ho v posledních letech mohli sledovat, spěje ke svému konci. Vládnoucí režim u nás stejně jako ve většině evropských států postupně přestává hrát hru na demokracii a nastupuje tuhá diktatura, která je kombinací válečného protektorátu a poválečných padesátých let s liberálně demokratickými kulisami.

Vzpomínku na Heydrichiádu vyvolávají zejména stanoviska nejvyššího státního zastupitelství, ve kterých se oznamuje, že pokud by někdo například na demonstracích, ale i na internetu vyjadřoval souhlas s útokem Ruska na Ukrajinu, podporoval jej nebo vyjadřoval podporu čelným představitelům Ruska, mohl by se dopustit trestného činu. Za takové provinění by podle prokuratury hrozil až rok vězení nebo při využití paragrafu o popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy až tři roky žaláře.

Podpora a schvalování je trestný čin…

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž k tomu uvedl: „Domníváme se, že je tu řada spoluobčanů, kteří budou mít chuť adorovat agresivní kroky ze strany Ruské federace, že mohou přikročit i k některým veřejným projevům, které by mohly být na hraně, a chceme je i touto cestou upozornit, že jejich veřejná vystoupení mohou být považovaná za protiprávní.“

Toto zastrašování občanů, kteří mají jiný než vládní oficiální názor je v hrubém rozporu jak s Listinou základních práv a svobod, tak s českou Ústavou. Doby, kdy prokurátor a vláda určovali, co si mají lidé myslet, jsme zažili v padesátých letech, kdy mnozí za své názory končili ve vězení a na popravištích.

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž

O víkendu byli zadrženi někteří demonstranti před ruskou ambasádou, kteří vyjadřovali svou podporu Rusku, což je odlišné od oficiální vládní linie, jak už to v demokraciích bývá. Pouze v totalitě jsou takové projevy trestány vězením. Není divu, že někteří z podporovatelů Ruska skončili v poutech. Současný režim má totiž už s demokracií pramálo společného.

V době nacistického protektorátu a v padesátých letech se obránci svobody nenechali zlomit a mnozí přešli do ilegality a bojovali za svobodu proti nedemokratickému režimu se zbraní v ruce.

Zdá se, že současná Fialova vláda dělá všechno proto, abychom si tyto doby zopakovali.

(Red – PA)


Podobné příspěvky

7 Komentářů

  1. Grázlové, horší jak po atentátu na Heydricha… ústava základní Listina práv a svobod a zákony pro ně neznamenají vůbec nic…

      1. Tak to se máte čím chlubit, že jste se nechal nachytat a pod pláštěm svobodné strany volil fašisty.

  2. Ten kdo se bojí názoru jiného je fašista. A vláda, která trestá za názory občanů kriminálem je fašistická

  3. To je taky důvod, proč mají tak velkou fobii ze šibenice.

Komentáře jsou uzavřeny.