I přes masivní nátlak ze strany Fialovy vlády byla novela totalitního pandemického zákona v Senátu zamítnuta


Pandemickému zákonu vystavili ve čtvrtek 10. února senátoři stopku. Po celodenní rozpravě navrhla ODS těsně před hlasováním o totalitní novele přestávku, při které se šéfové vládních stran pokusili podle zdrojů ze Senátu přesvědčit váhající senátory aby pro totalitní zákon hlasovali. To se jim nakonec nepodařilo a zákon byl o jeden hlas zamítnut.

Pro schválení této totalitní novely hlasovalo 30 z přítomných 61 senátorů. Proti zvedlo ruku 29 z nich a dva se zdrželi. Novela se tak vrátí zpět k projednání do sněmovny, která by mohla o pandemickém zákonu hlasovat příští týden. Pro přehlasování veta Senátu bude ale Fialova koalice potřebovat 101 poslanců, což nebude vzhledem k očekávaným obstrukcím SPD a možném hlasování v nočních hodinách jednoduché dát dohromady. Minulý týden prošla totalitní norma jen dík 70 poslancům, kteří pro ni hlasovali ve sněmovně ve stavu legislativní nouze.

Ta byla také mimo jiné předmětem kritiky mnohých senátorů, kteří ve čtvrtek vystupovali se svými připomínkami k této pandemické gilotině. Zákon v Senátu obhajoval ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), který si vysloužil od senátorů kritiku za své chování, neboť při projednávání zákona se místo sledování diskuse věnoval karetním hrám na mobilu.  „Zatímco vystupovali moji kolegové, tak vy jste celou dobu hrál karty. Nikam na ministerstvo jste nepsal, možná chvíli. Skutečně jsem tohle ještě nezažil,“ obořil se na Válka místopředseda Senátu a senátor za Karlovy Vary Jan Horník (STAN).

Kriticky vystoupil proti pandemickému zákonu také liberecký senátor Michal Canov (STAN). „Budu hlasovat pro zamítnutí, protože podle mého názoru nic jiného, pokud chci dodržet svůj slib senátora, ani nemohu. Slibuji, že budu zachovávat Ústavu a zákony, a to bych nezachoval, kdybych toto schvaloval,” uvedl při svém vystoupení Canov, který zároveň apeloval na zdravý rozum poslanců, aby tuto novelu odmítli.

Pandemický zákon odmítl ve svém vystoupení také zelený senátor za Prahu 5 Václav Láska, který zkritizoval mimo jiné i nedostatečnou komunikaci vlády a poslanců s veřejností. „Ze strany vlády se nevede k tomuto problematickému zákonu žádná komunikace s veřejností“.

Negativně se k zákonu vyjádřil rovněž senátor za obvod Brno-město profesor Jan Žaloudík (ČSSD), který zkritizoval i uzavření všech ulic kolem Senátu, kvůli strachu z demonstrací veřejnosti. „Nevím proč by tady nemohlo stát před senátem 200 lidí s vlajkami,“ uvedl brněnský senátor. Tak jako on se trvale staví proti tomuto totalitnímu zákonu i senátorka za Most lékařka Alena Dernerová (STAN), která svůj negativní postoj zopakovala i ve svém vystoupení na plénu.

Kriticky se k zákonu vyjádřila ve svém projevu také nezávislá senátorka za Prostějov lékařka Jitka Chalánková, která je členkou klubu ODS. Zákon označila za protiústavní a navrhla jej zamítnout. Negativně se k normě vyjádřil rovněž lidovecký senátor za obvod Vsetín Jiří Čunek , který na ministru Válkovi chtěl znát podrobnosti o smlouvě ČR s výrobcem vakcín společností Pfizer.

Zákon naopak zapáleně obhajoval ve svém vystoupení senátor za Ostravu-město Zdeněk Nytra (ODS), který vyzval všechny své kolegy k loajalitě vůči Fialově vládě a podpoře zákona. Stejně tak se postavil k zákonu také jeho kolega senátor za Strakonice Tomáš Fiala (ODS) a někteří další senátoři, kteří apelovali na loajalitu k Fialově vládě, která by zamítnutím novely podle nich mohla být otřesena.

Je dobré zapamatovat si těch 30 senátorů kteří pro tuto totalitní novelu hlasovali. Z klubu ODS a TOP 09 pro pandemický zákon hlasovali tito senátoři:  místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin (obvod Jičín), Tomáš Fiala (obvod Strakonice), starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč (obvod Litoměřice), starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa (obvod Český Krumlov), náměstek pardubického kraje za ODS Michal Kortyš (obvod Svitavy), lékař Roman Kraus (obvod Brno-město), Miroslava Němcová (obvod Praha1),  Raduan Nwelati (obvod Mladá Boleslav),  Zdeněk Nytra (obvod Ostrava – město),  Herbert Pavera (obvod Opava),  Vladislav Vilímec (obvod Domažlice) a předseda Senátu  Miloš Vystrčil (obvod Jihlava), Martin Červíček (obvod Náchod), Jaroslav Zeman (obvod Jablonec nad Nisou) a Jiří Oberfalzer (obvod Beroun).          

Z klubu STAN pro novelu hlasovali Miroslav Balatka (obvod Sokolov), Petr Holeček (obvod Mělník), Jan Sobotka (obvod Trutnov), Karel Zitterbart (obvod Vyškov), Hana Žáková (obvod Třebíč) a David Smoljak (obvod Praha 9), Jiří Drahoš (obvod Praha 4), Miroslav Plevný (obvod Cheb), Jiří Vosecký (obvod Česká Lípa).

Za KDU-ČSL potom pro pandemický zákon zvedli ruku místopředsedkyně Senátu Miluše Horská (obvod Pardubice), Renata Chmelová (obvod Praha 10), místostarosta Žďáru nad Sázavou Josef Klement (obvod Žďár nad Sázavou) a místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová (obvod Přerov). Lumír Kantor (obvod Olomouc), Anna Hubáčková (obvod Hodonín). Naštěstí to však nestačilo. Ostatní senátoři buď hlasovali proti, zdrželi se nebo nebyli přítomni.

Ministr Válek v případě neschválení novely, která by mu dala do rukou diktátorské pravomoci pohrozil nouzovým stavem. „Pokud nebude pandemický zákon, bude muset vláda vyhlásit nouzový stav,” vyhrožoval senátorům karetní hráč Válek.

Proti novele pandemického zákona ve středu a ve čtvrtek demonstrovali stovky občanů v Praze na Klárově z nichž mnozí přijeli do hlavního města z regionů spolu s Konvoji svobody, ozdobených státními vlajkami a transparenty proti covidové totalitě. 

(Red – PA)


Podobné příspěvky