Totalitní pandemický zákon byl díky vetu poslanců SPD prozatím odložen


Totalitní novelu pandemického zákona se podařilo díky vetu 20 poslanců SPD vyřadit z projednávání úterní sněmovny. Tuto radostnou zprávu přijali s nadšením stovky demonstrantů, kteří protestovali od ranních hodin před poslaneckou sněmovnou na Malostranském náměstí v Praze. Hnutí za svobodu a demokracii sdružující více než dvacítku stran, spolků a inciativ zároveň na demonstraci oznámilo, že další akce se bude konat přesně za týden 1. února, kdy se protestující znovu sejdou od 8 hodin ráno, aby proti totalitní normě, kterou se snaží Fialova vláda prosadit, protestovali.

Protestující zaplnili Malostranské náměstí

Pětikoalice po vetu SPD totiž rozhodla o tom, že se pokusí prosadit pandemický zákon silou na mimořádné schůzi, která začne v úterý 1. února od 10 hodin ráno. Bitva tedy zdaleka nekončí, jen se přesouvá o týden později. Poslanci SPD se již nechali slyšet, že budou přijetí totalitní normy bránit všemi prostředky včetně obstrukcí. Jejich jednání demonstranti odměnili potleskem a velký kritik SPD bývalý poslanec Lubomír Volný SPD na pódiu veřejně za jejich postoj poděkoval.

Zpěvák Daniel Landa z iniciativy Zlatý špendlík poděkoval všem lidem, kteří se do protestů zapojují. „Je skvělé, že jste sem vážili cestu ve chvíli, kdy napíšete poslanci svůj dotaz a svoji vůli a oni to nazývají šikanou, je třeba svůj názor vyjádřit osobně. Moc vám za to děkuji,“ uvedl za bouřlivého potlesku Landa.

Demonstranty podpořil svým apelem také bývalý prezident Václav Klaus, který novelu pandemického zákona přirovnal k nastolení válečného stavu.

„V těchto chvílích dochází k mimořádnému útoku státní moci na svobodu, demokratické uspořádání a ústavou chráněná práva. Ve zkráceném procesu, tedy v režimu legislativní nouze, který obchází řádnou, veřejnou, společenskou i právní debatu, je projednáván v parlamentu vládní návrh zákona, který má umožnit, aby stát hrubým způsobem a pod hrozbou drakonických sankcí, omezil ústavou chráněné základní občanské svobody vyhláškou tří ministrů.

Novela pandemického zákona dává do rukou ministerských úředníků možnost zavedení faktického válečného stavu a zmrazení života bez schválení vlády a parlamentu. Alarmující je zejména způsob přijímání tohoto zákona, kdy má být během několik hodin proveden radikální zásah do dělby moci, omezení nezávislosti justice a posílení represivních funkcí státu, přičemž tento spěch, je zdůvodňován údajnou hrozbou podzimní vlny onemocněním Covid 19.

Zdravici Václava Klause odměnili protestující potleskem

Útoky na svobodu, byly vždy v historii vedeny pod záminkou nebo zástěrkou vyších cílů. Nedovolme, aby pod záminkou ochrany zdraví obyvatel, dostaly vybrané ministerské aparáty do rukou takovouto represivní moc,“ vyzval Václav Klaus.     

Organizátoři z inciativy Chcípl PES vyzvali všechny občany aby se zapojili do boje z svobodu, proti totalitní zvůli. „Musíme všechny sjednotit ať už očkované nebo neočkované, neboť všichni byli podvedeni touto lživou vládou,“ uvedl Jiří Janeček.

K této výzvě se připojil i David Tesař z hnutí Manifest, který přítomné vyzval, aby nikdy před totalitní zvůlí představovanou současnou vládou nepoklekli. „Je třeba zůstat stát a nikdy nepokleknout, protože kdybychom jednou poklekli, tak už bychom klečeli napořád.“ Podle něho v celé akci s covidem nejde o virus ale o naše životy. „O virus tu nejde. Jde tu o naši budoucnost a o naši zem. Pandemický zákon je totalitářská norma, kterou na nás chystají, je jen dotažení celého jejich plánu.“ Podle něho se jedná o vojenskou operaci proti původnímu obyvatelstvu západního světa. „Chtějí vymýtit naše kulturu, protože sem chce přijít někdo a chce nám sebrat naši zem, kterou my tady budujeme pro naše děti a naši předkové ji budovali pro nás,“ uvedl za bouřlivého potlesku Tesař.

Anet Hlinčíková ze studentské iniciativy Změna Matrixu vyzvalu s dalšími osmi studenty vládu k diskusi. „Chceme otevřít diskusi a otevřeně se bavit se všemi odborníky a se všemi názorovými spektry. Musíme jít všichni společně a ne se dále rozdělovat. Týká se to nás všech a my půjdeme společně. Vnímáme, že naše svoboda a naše práva je to nejcennější co máme a pokud nám to budou chtít vzít pandemickým zákonem, tak už nám nebudou mít co vzít a my se nebudeme bát a nebudeme to respektovat,“ zvolal před zaplněným Malostranským náměstím studentka.

Anet Hlinčíková promluvla za studentskou iniciativu Změna Matrixu

Ve své videovýzvě Jdeme společně, kterou studenti pustili protestujícím prostřednictvím velké obrazovky na pódiu apelovali na společnost, aby se postavila společně proti přicházející totalitě. „Nacházíme se na osudové křižovatce mezi svobodou a totalitou. Chceme jít společně cestou práva a svobody. Máme listinu základních práv a svobod a máme naši ústavu. Dejme tedy svůj hlas její nedotknutelnosti. Chovejme se moudře a nedopusťme, aby bylo během pár dní pošlapáno to, co jsme jako hrdý národ budovali celá pokolení. Zachovejme si svá práva a svobody tím, že odmítneme novelu pandemického zákona.“ Zároveň studenti vyzvali všechny občany, aby přišli v sobotu 5. února v 16 hodin na Václavské náměstí zapálit svíčku a vyjádřit klidným protestem svůj hlas pro právo a svobodu v naší zemi.

Ještě předtím se ale protestující proti pandemickému zákonu sejdou na Václavském náměstí už tuto neděli 30. ledna od 15 hod na akci nazvané Úl svobody. 

(Red – PA)


Podobné příspěvky