Prohráli jsme první poločas střetu o pandemický zákon, ale ještě zdaleka není nic ztraceno


Občané nesouhlasící s pandemickým zákonem reprezentovaní ve sněmovně poslanci SPD a na ulici odhodlanými demonstranty sice 2. února utržili tváří v tvář obrovské přesile porážku, ale ještě zdaleka není nic ztraceno a naděje na udržení svobody a demokracie v naší zemi stále žije.

Faktem je že ve středu v nočních hodinách prohrála demokracie a svoboda v naší zemi po čestném boji s obrovskou přesilou zápas o totalitní pandemický zákon. Poslanci SPD na čele s Tomiem Okamurou bojovali srdnatě, ale nůž do zad jim vrazilo hnutí ANO, které je nechalo vykrvácet na hradbách samotné. Po 30 hodinovém boji, kdy vládní poslanci nejprve svázali poslancům SPD ruce (omezení vystoupení na 2 x 5 min) a potom čekali až Tomio Okamura s Radimem Fialou, (kteří měli možnost mluvit k tématu bez časového omezení) padnou vyčerpáním, bylo rozhodnuto.

Zápas o pandemický zákon probíhal na ulici i ve Sněmovně

Pošlapání demokratických principů, ke kterému ve středu došlo fakticky kodifikuje nástup covidové globální diktatury v naší zemi. Fialova vláda definitivně odhodila masku demokracie a ukázala svoji pravou totalitní tvář. Hra na demokracii ve středu 2. 2. 2022 v České republice definitivně skončila. To si uvědomovali i stovky protestujících, kteří dva dny dávaly pod okny sněmovny hlasitě najevo, že se svobody jen tak nevzdají. Těm patří velký dík stejně jako poslancům SPD, kteří vzdorovali uvnitř.

Samozřejmě, že touto bitvou válka s covidfašismem nekončí, ba právě naopak. Totalitní normu musí projednat Senát a pak půjde znovu do sněmovny do závěrečného čtení, kde  bude SPD opět obstruovat.  Poslední instancí bude prezident republiky, který může zákon vrátit. A také ústavní soud kam chce SPD zákon poslat.

Je velmi pravděpodobné, že i když vládní koalice má v Senátu pohodlnou většinu, nebude to s mít s projednáváním pandemického zákona tak jednoduché. Mnozí senátoři už avizovali, že budou chtít zákon pozměnit, neboť i oni si uvědomují, že v této podobě se jedná o normu, která je na mnoha místech v kolizi nejen s naší ústavou, ale také se svobodou a demokracií, kterou verbálně vládní koalice hájí.

Máme toho DOST

V případě že tomu tak skutečně bude, mohlo by se stát, že by zákon nejprve putoval do senátních výborů a na rozdíl od sněmovny by musel projít připomínkovým řízením, neboť je málo pravděpodobné, že by se zákon i v Senátu projednával ve stavu legislativní nouze. V takovém případě by se zákon mohl dostat do sněmovny v nejbližším termínu 15. února, kdy začíná nová schůze sněmovny. Pravděpodobnější ale je, že by se tento termín posunul, až na schůzi březnovou a mezi tím by přestal starý zákon platit.

Oproti středečnímu projednávání je zde také pro vládní koalici nepříjemná záležitost v podobě nutnosti hlasovat zákon většinou 101 hlasů, neboť pozměňující návrhy, musí být ze Senátu přehlasovány většinou všech poslanců, což je 101 a nikoli většinou přítomných, jak se podařilo vládní koalici ve středu protlačit zákon pouhými 70 hlasy. To by na přehlasování Senátu v žádném případě nestačilo.     

Cesta ke schválení bude tedy ještě klopotná a je pravděpodobné, že protestující svůj tlak na zákonodárce ještě zvýší. V této souvislosti je dobré, podívat se na to, kterým 70 poslancům vděčíme za schválení této normy ve stavu legislativní nouze ve středu 2. února. 

Protestující před sněmovnou mají jasno

Za ODS hlasovali pro novelu pandemického zákona Ivan Adamec, Jana Bačíková, Jan Bauer, Martin Baxa, Petr Beitl, Stanislav Blaha, Jan Bureš, Jana Černochová, Petr Fiala, Karel Haas, Jiří Havránek, Jan Hofmann, Karel Krejza, Martin Major, Jan Skopeček, Pavel Staněk, Bohuslav Svoboda, Libor Turek,      Renáta Zajíčková, Pavel Žáček

Za Piráty hlasoval pro pouze Jakub Michálek.

Za KDU-ČSL hlasoval pro Jan Bartošek,  Romana Bělohlávková,  Ondřej Benešík, Aleš Dufek, Jiří Horák,  Marie Jílková,  Marian Jurečka, Michael Kohajda, Nina Nováková, Hayato Okamura, Tom Philipp, Karel Smetana, David Šimek, Róbert Teleky, Antonín Tesařík, Marek Výborný a Miroslav Zborovský

Za STAN hlasovali pro tuto normu Vladimír Balaš, Jan Berki, Josef Bernard, Josef Cogan, Tomáš Dubský, Josef Flek, Jiří Hájek, Martin Hájek, Věra Kovářová, Jana Krutáková, Jan Kuchař, Petr Letocha, Petr Liška, Ondřej Lochman, Tomáš Müller, Hana Naiclerová, Eliška Olšáková, Pavla Pivoňka Vaňková, Michael Rataj, Michaela Šebelová, Barbora Urbanová, Lukáš Vlček, Milada Voborská a  Viktor Vojtko

Za TOP 09 pro zákon hlasovali Matěj Ondřej Havel, Jan Jakob, Pavel Klíma, Ondřej Kolář, Martina Lisová, Miloš Nový, Jiří Slavík, Pavel Svoboda, Vlastimil Válek a Michal Zuna.

Je dobré si ta jména pamatovat.

(RED – PA)


Podobné příspěvky

Jeden komentář

  1. No i když jsme ten první poločas prohráli, tak se ta akce zdařila.Byla to povedená akce na tom Malostranském náměstí.Není divu že ty vlastizrádný politici mají z těch šibenic strach. Třeba i díky tomu přichází menší uvolnění že my neočkovaný můžeme oficiálně do hospody.

Komentáře jsou uzavřeny.