Desetitisíce občanů demonstrovaly proti povinnému očkování a omezování svobody. Akce organizované hnutím Chcípl PES proběhly kromě Prahy také v dalších šesti městech


Hnutí za svobodu v naší zemi nabírá na síle. I o tomto o víkendu pokračovala série demonstrací proti povinnému očkování o omezování občanských práv a svobod, ke kterým u nás tak jako v celé Evropě dochází. Víkendové protesty byly pokračováním boje, který započal 17. listopadu na Staroměstském náměstí v Praze, kde se na akci pořádané hnutím Chcípl PES a podpořené dvacítkou dalších stran, hnutí, spolků a iniciativ sešlo více jak 20 000 nepodvolených občanů.

Demonstrce na Václavském náměstí

V sobotu demonstrovaly tisíce lidí v Brně, Olomouci, Bruntále, Českých Budějovicích v Ústí nad Labem a v Karlových Varech. Tisíce lidí zaplnily v neděli i pražské Václavské náměstí na demonstraci nazvané 9 kroků ke svobodě, které tak jako ty předešlé zorganizovala inciativa Chcípl PES s podporou dalších dvaceti organizací odmítajících povinné očkování a omezování svobody.

Na demonstraci vystoupili zástupci jednotlivých profesních skupin, které odmítají přijmout rozhodnutí o povinném očkování. Tak jako na předešlých akcích je podpořil právník Jindřich Rajchl, který ve svém vystoupení vyzval k jednotě a společnému postupu všech občanů proti současné moci. „My tu stojíme jednotní. Nikdy nás nerozdělí a nikdy si nás nepodrobí. My už se jich totiž nebojíme. Vyzývám všechny svobodomyslné příslušníky českého národa. Povstaňte a řekněte jim že nás nikdy nezlomí. Nezlomil nás Hitler, nezlomil nás Stalin a nezlomí nás ani oni. My jsme český národ a my se jim nedáme. Přišli jsme si vzít zpět naše práva a naši svobodu,“ zakončil své vystoupení Rajchl.

Představitel paralelní lékařské komory Miroslav Havrda kritizoval mimo jiné i nátlak, který je ze strany vedení fakult a státu vyvíjen na studenty medicíny. „Tohle si nedovolili ani komunisti. To, co tady dělá lékařská fakulta, to je neskutečné. Oni chtějí kádrovat studenty, kteří pomáhali řešit situaci na jipkách. Tak tito lidé mají být vyhozeni. To je největší prasárna, co jsem viděl, co vůbec tady může nastat, prosím vás, pomozte těm lidem,“ prohlásil Havrda.

V podobném duchu mluvila i zdravotní setra z Thomayerovi nemocnice v Praze Adriana Čipižáková, která varovala před nebezpečím zdravotní mašinérie, která ohrožuje naše práva a svobody. „Zrušte zdravotní mašinérii a nechte nás žít,“ pravila za bouřlivého potlesku zdravotní setra.

Jeden z iniciátorů Deklarace lékařů proti povinnému očkování Václav Hrabák vyzvala k ignorování zákonů, které jsou tak jako vyhláška o povinném očkování v rozporu s právním řádem a listinou základních práv a svobod. „Nedodržujme špatné zákony. Mnoho lidí se dnes cítí podvedeno, oslovme je a oni se k nám připojí,“ konstatoval Hrabák. Zároveň upozornil na fakt, že Deklaraci lékařů podepsalo již téměř 2000 lékařů.  

Za bezpečnostní složky státu vystoupili policisté David Pejřil, Tomáš Ježek a Marek Kopecký. „Jedním z argumentů těch zaprodanců je, že všude v okolních státech se zavádí povinné očkování, a tak je snad logické a rozumné, že se bude zavádět i u nás. Ale to je neúcta k lidu České republiky. My nejsme stádo, my nemusíme jít tak jako dobytek za všemi ostatními,“ uvedl za bouřlivého potlesku tisíců občanů kapitán policie Tomáš Ježek. „Tak už zvedněte hlavy, Češi, vždyť ve vás plane lví srdce! Kolegové, policisti, zamyslete se nad tím, jestli jste tím lvem na tom odznaku, který hrdě nosíte, nebo něčím pejskem na vodítku. Já když jsem nastupoval, tak jsem skládal slib na svou čest a svědomí, že budu ochoten položit vlastní život za ochranu zájmů České republiky. A já vnímám, že atmosféra strachu a arogance, která se tu šíří, není v zájmu České republiky. A Česká republika není nějaká tečka na mapě, protože Česká republika je lid České republiky. Vy jste Česká republika,“ zakončil policejní kapitán.

V podobném duchu mluvil i zástupce ředitele městské policie v Milovicích Jaroslav Kužel: „Dnes jsem tady za všechny strážníky a všechny zaměstnance městských a obecních policií, kterým není jedno, co se tady za poslední dva roky událo. Co vláda napáchala nám, lidem. Víte, je to přesně rok zpátky, kdy jsem chodil po svém městě a říkal jsem si, že buď jsem blázen já, nebo se zbláznila vláda. Díky vám lidem jsem zjistil, že já do blázince nepatřím. A zjistil jsem, že vláda České republiky nám tady systematicky a chirurgicky rozebírá právní a demokratické zřízení. A já jsem si to pojmenoval pracovně, že nám upekli hrůzostrašný dort, který nám dávkují formou nařízení a vyhlášek. Podivil se také nad tím, že by vláda měla bojkotovat olympiádu v Číně. „Vláda se nechce zúčastnit zimních olympijských her v Číně pod záminkou, že v Číně se nedodržují lidská práva. „Ale co to děláte nám?. Vždyť vy jste nám škrtli základní práva. Budeme bojovat až tu hlavní bitvu vyhrajeme.“

Za skupinu občanů 60 plus vystoupil bývalý politický vězeň komunismu Zdeněk Žemlička který upozornil na skutečnost, že zatímco profesní skupiny které se odmítnou povinně očkovat budou odejity ze zaměstnání, senioři nemají kam odejít. „Kam máme vystoupit my? Z téhle skupiny se dá odejít už jen v dřevěném penálu. My už nemáme na vybranou. Tady už nejde jen o to, co budeme dělat, ale jestli vůbec budeme žít. A jestli budeme žít ve svobodné společnosti. Většina z nás se narodila za totality a strávili jsme v ní velkou část svého života. Pak jsme si vybojovali svobodu a teď máme umřít za totality a přenechat totalitu našim dětem a vnukům? To nikdy nedopustíme. Naši vládci se v jedné věci spletli. Oni si myslí, že když už jsme staří, tak už se nedovedeme bránit a že nás mohou zpracovat a dělat si s námi co chtějí . Ale to se pletou, protože my budeme bojovat.“

Zástupkyně studentského hnutí Změna Matrixu Anet Hlinčíková vyzvala veřejnost, aby se postavila za ohrožené studenty zdravotních a policejních škol. „Nemůžete vyhrožovat studentům, že je vyhodíte, že je nenecháte odmaturovat, když se tito studenti rozhodli věnovat svůj život pomoci jiným. Žádám rodiče, aby se zvedli a do těch škol šly a aby se jednalo s řediteli a rektory.“

Závěrem pozvala všechny přítomné na úterý 11. ledna na Malostranské náměstí, kde od 15 hodin proběhne demonstrace proti novele krizového zákona a kde jak sdělila, proběhne i určité odhalení ministra zdravotnictví Válka. Byli to právě studenti z platformy Změna Matrixu, kteří vyzvali ministra Válka, aby splnil svá slova v případě schválení povinného očkování a přivázal se nahý k budově ministerstva zdravotnictví, jak sliboval v jednom ze svých projevů ve sněmovně.

Závěr demonstrace na Hradčanském náměstí.

Před 16. hodinou demonstranti vyšli na pochod z Václavského náměstí směrem ke Strakově akademii a Hradčanskému náměstí. Průvod, který zaplnil centrum Prahy a zastavil dopravu na hlavních ulicích došel za neustálého skandování a bubnování před šestou hodinou na Hradčany, kde byla akce zakončena státní hymnou.

zdroj: Raptor TV

(Red – PA)


Podobné příspěvky