Ukrajinská krize je podle špičkových vojenských analytiků hlavně velký kšeft


Mediální napětí na ukrajinsko-ruské frontě je stále udržováno ze strany západních médií a politiků na potřebné úrovni, aby si na hrozbě války mohli všichni zainteresovaní odehrát své party. Francouzský globalisty podporovaný prezident Emmanuel Macron rozehrál part „mírotvůrce“, americké  energetické korporace zahájily frontální útok na rusko – německý plynovod Nord Stream 2 a Pentagon situaci využívá k rozšíření vojenských základen ve střední a východní Evropě.

Když na podzim minulého roku přišli západní zpravodajci s tím, že Rusko do měsíce napadne Ukrajinu, byli z toho dost překvapení i jejich místodržící v Kyjevě. Jak šel čas, mediální a politické globální kruhy stále upřesňovaly termín ruské invaze, která měla začít hned po novém roce. Jediným důvodem bylo přesouvání ruských vojsk v rámci vlastního území a spřáteleného Běloruska. Důvod byl prostý: Odradit Kyjev od útoku na Doněcko a Luhansko.

Média zásobovala západní veřejné mínění apokalyptickými vizemi v další vlně protiruské hysterie. Přinášela zaručené zprávy o tom, že když ne po novém roce, tak do toho Rusové půjdou jistě nejpozději v polovině ledna. A když ne, tak určitě po zahájení olympijských her. A když i tenhle termín vyprší, tak zaručeně hned po nich.

Vojenský analytik a bývalý diplomat Martin Koller k tomu v prosinci v pořadu O čem se mlčí, moderovaným předsedou Asociace nezávislých médií Stanislavem Novotným uvedl, že se jedná o provokaci Ukrajiny, která zjevně nechce dodržovat závazné Minské dohody.

„Na Ukrajině probíhá už šestý rok občanská válka. Ta občanská válka je na hranicích Ruska a je naprosto logické, že si každý hlídá pořádek, aby se mu občanská válka nepřevalila přes hranice. Dále je tu fakt, že Ukrajina de facto vypověděla Minské dohody, přičemž jak Evropská unie, tak NATO neustále peskují Putina, že on je porušuje. Ukrajinské ozbrojené síly vstupují do prostoru, který by měl být kolem Doněcka a Luhanska demilitarizován. Můžeme v podstatě mluvit o Kyjevské vojenské agresi,“ uvedl vojenský odborník

Vojenský analytik Martin Koller

Černý Petr je tedy zjevně na straně Západu. „Pokrytectví, je základ západní politiky poslední desítky let. Pod různými tématy dobra se páchá zlo. Ten, kdo je mírumilovný, se označuje za agresora a naopak. Já bych řekl, že to už je úplný standard,“ zauvažoval Koller, podle kterého je celá věc s údajnou ruskou invazi uměle vyvolána a Moskva nemá žádný důvod k agresi. „Co by Rusko v Evropě získalo, proč? Získalo by jadernou válku. Proč? Co by z ní mělo? Získalo by v podstatě rozpadající se společnosti a vydrancované ekonomiky středoevropských zemí. Musíme si uvědomit, jaký by byl dopad.“

Podobný názor vyslovil 7. února v pořadu o čem se mlčí i další špičkový vojenský analytik, který má stejně jako Martin Koller zákaz vystupování v České televizi, neboť jeho názory nekopírují vládní Washingtonskou linii, kterou se při výběru hostů Česká televize řídí.

Kdo na ukrajinské krizi nejvíce vydělá?

V pořadu mimo jiné zazněl také podiv nad drzým požadavkem amerického prezidenta Joe Bidena, který minulý týden zopakoval i americký ministr zahraničí Blinken, který prohlásil, že v případě ruské  invaze na Ukrajinu Německo nespustí plynovod Nord Stram 2. Prohlášení prezidenta a ministra zahraničí vyvolalo šok i mezi jejich evropskými podporovateli. Evropské vlády se tak včetně Německa  tímto prohlášením dostali do pozice vazalských států, za které rozhoduje Washington dokonce i hospodářské záležitosti. Korunu tomu všemu Američané nasadili prohlášením, že budou za Evropu vyjednávat dodávky plynu z Kataru. V pořadu na to konto zaznělo. „Budete závislí na násobně předraženém břidlicovém plynu z USA a Kataru a budeme vám ho z Washigtonu dodávat, my vaši zaoceánští spojenci a vy budete platit jako mourovatí nebo budete válčit, nebo obojí.“ 

Vojenský analytik Jaroslav Štefec k tomu v pořadu dodal. „Válka je vždycky velký kšeft, ať už se jedná o spotřebu materiálu, (munice, technika, zbraně) a nebo následnou obnovu poničených území. To známe jak z první tak z druhé světové války, kdy zejména na té druhé, Spojené státy opravdu vydělaly a díky ní se také dostaly z krize třicátých let. Taková „malá-velká“, válka v Evropě by se USA velmi hodila.

Dodávky zbraní na Ukrajinu prosazované ministryní obrany Černochovou spolu s ministrem zahraničí Lipavským nejsou podle Štefce v českém zájmu. Podle něho je prosadila určitá lobbistická skupina velmi úzce svázaná se Spojenými státy. Jednání těchto lidí je podle Štefce na hraně zákona.

(Red – PA)


Podobné příspěvky