Američané zásobují Evropu plynem z Ruska. Firma tankuje zkapalněný plyn tam, kde začíná Nord Stream 2 


Součástí sankcí za ve čtvrtek 24. 2. Moskvou zahájenou operaci na demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny je mimo jiné i rozhodnutí Američanů, nařídit Německu aby dalo plynovod Nord Stream 2 v rámci protiruských sankcí k ledu. Proto ještě před zahájením rozsáhlé čtvrteční ruské vojenské operace na území Ukrajiny, bylo rohodnuto, že zastavení plynovodu bude součástí sankcí. Moskva tak již neměla co ztratit a přistoupila k akci.

Utáhnne Moskva Evropě kouhoutky s plynem

Američané již delší dobu sebevědomě prohlašovali, že aby zbavili Evropu závislosti na ruském plynu, budou starý kontinent zásobovat vlastním 3 krát tak drahým zkapalněným plynem pomocí tankerů.

To ovšem nikdo netušil, že plyn, kterým Američané budou chtít Evropu zachránit, budou jejich překupníci nakupovat v Rusku. Podle liberálního belgického listu Le Soir vozí tankery z Ruska do belgických Antverp zkapalněný plyn, který tankují v ruském přístavu Usť – Luga, tedy právě tam, kde začíná momentálně zastavený plynovod Nord Stream 2. Podle belgického listu kapalný plyn dopravují do Antverp čtyři tankery, které patří společnosti Navigator Holdings ltd., která je zaregistrována na Marshallových ostrovech a 31% akcií této společnosti má dokonce patřit i bývalému ministru obchodu USA Wilburu Rossovi.

Bývalý ministr USA Wilbur Ross

Německý ministr hospodářství Robert Habeck tento týden oznámil, že stáhnul zprávu potřebnou ke schvalovacímu řízení pro Nord Stream 2. Zároveň ujistil, že i bez tohoto plynovodu je energetické zásobování Německa zajištěno. „Jak se ale vyvinou ceny, to nelze předvídat. Lze však očekávat, že konflikt může vést k dalšímu zdražení plynu,“ uvedl Habeck.

Američané šli ještě dál a rozhodli se, že uvalí sankce i na firmu budující plynovod Nord Stream 2, který je Washingtonu od počátku trnem v oku. Za každou cenu je totiž třeba zabránit sbližování Ruska a Německa, neboť Američané potřebují, aby byla Evropa závislá na amerických surovinách. Nejen že chtějí prodávat Evropě drahý americký plyn, tankovaný v Rusku, ale potřebují dostatečně izolovat Berlín od Moskvy jak hospodářsky tak geopoliticky. Nord Stream 2 tento koridor ovšem zásadně narušuje a stal se přímým spojením v nejdůležitější, tedy energetické spolupráci obou zemí.

Mapa plynovodu Nord Stream 2

A to za situace, kdy si Německo sebevražedně zničilo jadernou energetiku, takže dostatek ruského plynu je pro něj otázkou vpravdě existenční. Aby tomu Američané zabránili, zavedly již v prosinci 2019 proti plynovodu sankce, v důsledku čehož byla švýcarská společnost Allseas donucena zastavit pokládku potrubí. Práce pokračovaly až o rok později v prosinci 2020 již pomocí ruské lodě Fortuna, ke které se v dubnu 2021 připojilo další plavidlo zajišťující pokládku potrubí, Akademik Čerskij.

Proto celých deset let od zahájení výstavby plynovodu sledujeme tak intenzívní snahy o jeho torpédování. Pro Německo přichází nadiktované uzavření plynovodu stejně jako ruská vojenská operace v tu nejméně vhodnou dobu. Celý projekt Green Dealu na kterém se Berlín spolu s Bruselem dohodl, je po vítezství zelené koalice pod vedením kancléře Olafa Scholze, připraven ke spuštění.

EU bude výpadek ruského plynu hodně bolet

Aby mohl začít fungovat nutně k tomu potřebuje po uzavření jaderných i tepelných elektráren ruský plynovod. Bez něj bude velmi obtížné provést elektromobilovou revoluci, jak si v Berlíně zelení napříč stranami naplánovali. Navíc celá věc už se rozjela a německý průmysl na tuto ekonomickou sebevraždu kývl jen za předpokladu, že bude do země téct v dostatečné míře přes Nord Stream 2 ruský plyn.

Není divu, že se kancléř Scholz při oznamování zprávy o zastavení ruského plynovodu tvářil poněkud  kysele. Pokud Moskva jak už oznámila, na protiruské sankce odpoví velmi tvrdě, včetně dvojnásobného zdražení cen plynu, což je nyní po zahájení ruské demilitarizační vojenské operace na Ukrajině ještě aktuálnější, budou muset v Berlíně a Bruselu své zelené vize zrevidovat, což je při nainvestovaném politickém i ekonomickém kapitálu velmi nemilé.

(Red – PA)


Podobné příspěvky

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.