Šéfredaktor Protiproudu Petr Hájek podává trestní oznámení na premiéra Petra Fialu


Šéfredaktor Protiproudu a bývalý zástupce vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Václava Klause Petr Hájek podává trestní oznámení na premiéra Petra Fialu za jeho výrok, že internetový magazín Protiproud, který byl minulý týden spolu s dalšími sedmi weby protizákonně zablokován, je placen z Ruska. „Jsme přesvědčeni, že premiér Fiala naplnil skutkovou podstatu trestného činu pomluvy tím, že řekl, že jsme placeni z Ruska,“ uvedl v rozhovoru s Janou Bobošíkovou Petr Hájek.  

Nactiutrhačná poznámka premiéra této země je skandální. Petr Fiala si podle Hájka vůbec neuvědomuje, právě tak jako nejvyšší státní zástupce Igor Stříž, že u nás není válečný stav. „My nejsme dokonce ani ve výjimečném stavu, přesto se tak chovají. Tohle překročilo už všechny meze. Uvažujeme, že obdobné trestní oznámení podáme také na útvar ministerstva vnitra, který mě označil za kremelskou hlásnou troubu.

Společnost, která vydává názor za desinformaci, je podle vydavatele Protiproudu totalitní. „Naše země spěje do téhož stavu, v němž se v Německu zrodil nacismus,“ uvedl Hájek, který po vypnutí Protiproudu vyzval ostatní novináře, aby proti těmto totalitním praktikám protestovali. Veřejně se proti těmto praktikám ozvali jen nemnozí. Například bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek, který přirovnal tyto cenzurní praktiky k pálení knih v nacistickém Německu, či europoslanec za SPD Ivan David nebo poslanec SPD Jiří Kobza. Proti tomuto aktu zvůle včera ve sněmovně protestovali i další poslanci SPD na čele s předsedou hnutí Tomiem Okamurou.

Podle Hájka se dá tato slabá reakce veřejnosti pochopit. „Žijeme v situaci, kdy to nikomu nevyčítám, že nás veřejně nepodpořil. Zažil jsem minulý režim. Zažil jsem situaci po roce 1968 a vím, že ta zkušenost je hluboce uložena v lidech a oni si nechtějí jedním slovem zlikvidovat svou kariéru a životy svých dětí.“ Vývoj v nastupující nové normalizaci bude ale podle něho jiný, než si současná vláda představuje. „Nic se neopakuje stejně a žádný lidský plán nikdy nevyjde. Takže ten vývoj bude dramaticky jiný.“

Současný úpadek Evropy, jak ekonomický, morální, mravní a ideový, se podle Hájka zásadně prohloubí. K moci se podle něho dostávají výhradně síly, které tento úpadek připravují a dirigují. Vývoj bude podle něho jiný než za Husákovy normalizace. Husák podle něho pochopil, že aby  společnost neutralizoval, tak jí nabídl obchod spočívající ve zlepšení životní úrovně. Tehdy se začaly budovat byty a režim lidem slíbil, že budou mít chaty, chalupy a auta a budou si žít po svém.

Obchod, který nabízí Evropská unie je podle něho opačný. „Sebereme vám auta. Sebereme vám nemovitosti, protože nebudete mít na placení hypoték. Sebereme vám nakonec i peníze prostřednictvím digitální měny. Sebereme vám vlastně všecko a budete poslouchat, protože jinak vás zavřeme. Otestovali jsme si, že lidé umí být poslušní na covidovém testu, a tak teď vás zmáčkneme. A vy budete rádi, že vám necháme alespoň trochu chleba a trochu vody a že vás necháme někde bydlet.“

EU se v tomto podle Hájka ale mýlí. „Dá se to udělat obráceně, ale když naopak berete lidem to, na co byli zvyklí a co považovali za standard, to bude znamenat, že se opět objeví politika. Pokud nebudu ve vězení, budu to svými silami podporovat. Myslím, že budeme svědky lidového povstání,“ zakončil Hájek.

(Red – PA)

Rozhovor Petra Hájka s Janou Bobošíkovou v pořadu Aby bylo jasno


Podobné příspěvky