|

Jak se připravit na BLACKOUT!


Představte si že ráno vstanete, chcete si přečíst novinky na zdech facebookových přátel, pustit si svůj oblíbený hudební kanál, uvařit si kávu a osprchovat se. Jenže ejhle, nejde elektřina. Co tedy dělat?

Málokdo si to uvědomuje do konečných důsledků, ale elektřina dnes pohání úplně všechno. Blackout by proto znamenal katastrofu obřích rozměrů. Představa, že si zapálíme svíčku a aspoň si na chvíli odpočineme od rozsvícených obrazovek, je sice krásná a romantická, ale dlouhodobým výpadkem elektřiny by utrpělo mnohem víc, než jen naše kancelářské povinnosti. Čerpadla by přestala čerpat benzín u benzínových pump, voda by přestala téct, kanalizace by vypověděla službu, lednice by přestaly chladit nejen potraviny, ale i léky. V márnicích by brzy začali řešit problém, jak naložit s nechlazenými těly a v obchodech zase s masem kazícím se v mrazácích, výpadky serverů by začaly pozvolna způsobovat informační kolaps, protože bychom se nebyli schopni dostat k digitalizovaným dokumentům, fotografiím, spisům, databázím a záznamům. 

Takový opravdový „plnotučný“  blackout jsme naštěstí ještě nezažili a proto nevíme, zda se na takovou situaci dá dobře připravit. Není totiž otázkou jestli, ale spíše kdy k němu dojde. Jedno je však jisté, jsme mu blíže, než si dovedeme představit!

Díky nedostatku plynu a extrémním cenám energií totiž přechází spousta domácností na tepelná čerpadla, indukční desky a elektrické přímotopy, což může již tento podzim a možná i dříve, velice zkomplikovat provoz celoevropské elektrické sítě. Navíc jsme zatíženi toky elektřiny z Německa do Rakouska a na Balkán a naše přenosová soustava je již na hranici technických možností.

V zahraničí své občany veřejné instituce informují a připravují na tuto krizovou situaci. U nás se mlčí a to i přesto, že má toto téma maximální důležitost!

Proto se Paralelně rozhodlo vám dát ty nejdůležitější informace, které vám mohou v případě výpadku elektřiny doslova zachránit život. Pojďme tedy na to a bedlivě poslouchejte. Navíc se v samotném závěru videa dozvíte důležitou radu, po které můžete být na tuto situaci perfektně připraveni.

Blackouty v minulosti

V minulosti proběhly různé blackouty. Největší se udál 3. – 31. července 2012 v Indii, kdy bylo zasaženo 670 milionů lidí. Dále na Jávě 18. srpna 2015, kdy se výpadek týkal 100 milionů lidí, třetí potom v jižní Brazílii 11. března 1999, který se zasáhl 97 milionů lidí. Evropa je na rozdíl od těchto zemí velmi citlivá a křehčí, protože lidé zpohodlněli v luxusu a berou elektřinu jako samozřejmost.

Jak se tedy připravit na nevyhnutelné?

Za prvé

Vytvořte si zásoby vody a potravin alespoň na týden. Kromě většího množství balené vody mějte doma konzervy a zavařeniny (např. masové a zeleninové), paštiky, fermentované nebo sušené maso, trvanlivé mléko, sušenky, čokoládu, energetické tyčinky, sušené ovoce, oříšky, cukr, med, sirup a další. V případě, že budete mít k dispozici funkční plynový nebo lihový vařič a vodu, tak vám doporučuji například těstoviny, luštěniny, rýži, brambory, čaj, kávu, olej, sůl, cibuli, česnek a další potraviny, které není nutné chladit. Také přeskládejte mražené věci z mrazáku do chladícího prostoru ledničky, abyste udrželi co nejdéle v lednici chlad.

Za druhé

Je vhodné si vytvořit dostatečnou zásobu hygienických prostředků, mezi kterými by Vám určitě neměly chybět jednorázové vlhčené ubrousky, dezinfekční gel na ruce, dezinfekční prostředky, tablety a roztoky na dezinfekci vody a pytle na odpadky.

Za třetí

Uvědomte si, že v obchodech nepůjdou pokladní systémy, takže ani lékárny nebudou moci prodávat léky, proto si s předstihem opatřete ty, které pravidelně užíváte, a také běžné léky (proti horečce, průjmu, bolesti, apod.), obvazy, dezinfekční prostředky a také léky na jejichž pravidelné užívání jste bytostně odkázáni, například inzulín.

Za čtvrté

Mezi další důležité vybavení, které je vhodné mít připraveno rozhodně patří svíčky, přenosné svítilny, nejlépe čelovky s LED diodami,  popř. chemické světlo, powerbanky a zásoby baterií, spací pytle, teplé oblečení, deky a radiopřijímač s bateriemi. Krátkodobě lze využít i rádio v automobilu nebo mobilním telefonu. Nezapomeňte, že spojení se světem bude možné jedině poslechem autorádia nebo přenosného rádia na baterky, případně, pokud jste měli v okamžiku blackoutu nabitý mobil, může fungovat i ten. Pokud tomu tak je, šetřete ho, zbytečně nevolejte, stáhněte jas displeje a dejte telefon do šetřivého režimu. Dále potřebujete finanční hotovost alespoň na týden provozu vaší domácnosti a to právě pro nefunkčnost bankomatů a elektronického bankovnictví a alespoň z poloviny plnou palivovou nádrž v automobilu, kde můžete případně elektroniku dobíjet. 

Za páté

Odpojte všechny spotřebiče od elektrické sítě, aby při jejím opětovném nahazování nedošlo k proudové zátěži, která by zprovoznění sítě zkomplikovala a nechte zapojeno jen jedno světlo, abyste poznali, že vám elektřina opět funguje. Po obnovení elektřiny po nějakou dobu zapojte jen energeticky méně náročné spotřebiče, aby nedošlo k opětovnému přetížení sítě.

Za šesté

Dohodněte se  dopředu s rodinou a příbuznými, jak si dávat vědět, že jste v pořádku a kde se setkávat. Vynechte zbytečné volání na tísňové linky. Ty jsou potřeba pouze pro skutečné ohrožení života a posílejte spíše SMS.  Nezapomeňte, že mobilní síť bude nejen přetížená ale bude fungovat jen po omezenou dobu. Další možností, jak se informovat budou nejspíš vývěsky na veřejných místech.

Za sedmé

Uvědomte si, že největší hodnotou je lidský život a zdraví, teprve potom záchrana majetku. Spojte se s lidmi ve svém okolí a sdílejte s nimi společné možnosti podpory a hlavně snažte se zachovat klid. 

Blackout nanečisto

Nikdy se nemůže připravit úplně na všechno, ale stačí když si doma na den vše povypínáte (teda kromě lednice) a zkusíte si takzvaný blackout nanečisto, tím totiž nejlépe zjistíte, co všechno vám chybí a co je potřeba si ještě zajistit.

A co závěrem? Říká se, že kdo je připraven, není zaskočen. Štěstí totiž přeje připraveným. Buďte mezi nimi.

Zde jsou důležité odkazy s mnoha užitečnými radami jak se připravit na blackout:

Blackout | Portál krizového řízení HZS JmK (krizport.cz)

„BLACKOUT“ – Co to je a jak se během rozsáhlého výpadku elektřiny zachovat? – Odolná obec (odolnaobec.cz)

Jak jsem připraven na BLACKout – Rozpad.cz

Jste opravdu připraveni na Blackout? | Top-ArmyShop.cz

Red-pa


Podobné příspěvky

3 Komentáře

  1. 😀 „Zbytečně nevolejte“ to jako že BTS (anteny) pojednou na solár, stejně jako servery u oprátorů mob tel?

  2. Trochu autor pozapoměl na radu, co dělat, když okolí zjistí, že vy máte zásoby a vybavení. Závist je jen předehra k násilí, pokud lidi zjistí, že si to mohou dovolit. A jak známo, zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Já si dovolím tu radu doplnit: Budete se muset umět bránit. Pro ty, co nemají zbrojní průkaz, pořiďte si luk, kuši, meč a pod. a naučte se s tím zacházet.

  3. Keď príde ten “ blackout“ tak ja ho tiež dostanem v mozgu, zoberiem svoj ukrytý samopal V-58 a pôjdem rabovať politikov čo žijú neďaleko v dedine…Samozrejme, mám zhotovené vlastné nepriestrelné brnenie, takže ich “ pištolíky“ má neodradia.. A má žije ich nenechám, budeme nimi krmiť svine a psov…9

    .

Komentáře jsou uzavřeny.