|

Co znamená CBDC?


Evropská komise v naprosté tichosti, zato velmi výrazně urychluje agendu zavádění digitálních měn. Jedním z důvodů, proč se o aspektech této změny nehovoří ani v mainstreamových mediích může být i skutečnost, že by možnosti použití této technologie nebyly veřejností pozitivně přijaty.

CBDC (Central Bank Digital Currency) – digitální měna centrální banky je centralizovaná měna postavená na technologii blockchain, která je plně programovatelná a to jsou dva základní kameny úrazu. Centralizace umožní bankám kontrolovat veškeré vaše pohyby. Banky budou vědět co jste si koupili, kdy, kde a samozřejmě za kolik. Tato technologie tedy umožňuje bankám získat veškeré informace o vašem nákupním chování.

Programovatelná měna

CBDC se dá naprogramovat tak, že umožní bance vám dát peníze například jen na omezenou dobu a nebo pouze na určité zboží či služby. Vaše nákupy mohou být omezeny i na konkrétní místo, například do určité vzdálenosti od místa kde žijete (čtvrť, město, kraj atd.).

Peníze znamenají pro mnoho lidí nezávislost a hotovost odjakživa znamenala finanční svobodu. O toto se nám nyní snaží evropská komise připravit. Ten z vás, kdo zná Orwellův román 1984 jistě spozorní, protože to co se o digitální mědě dozvídáme daleko převyšuje nám již známe totalitní praktiky z minulosti.

Více informací o CBDC se dozvíte z videa výše.

red-pa


Podobné příspěvky