|

Jestli s tím nic neuděláme, přijdeme o naše nemovistosti a staneme se otroky!


Ekonom a odborník na energie Vladimír Štěpán započal sérií otázek a odpovědí nejen k energetice, ale i k ekonomice. Energetická a ekonomická situace ČR se stále zhoršuje. Faktem je, že máme nejvyšší inflaci, nejvyšší ceny energie, nejrychleji zadlužujeme stát. Jeden vysoký manažer včera napsal, že když porovnáme ceny energií v EU, a tedy i ČR, oproti zbytku světa, platíme mnohonásobně více než v jiných regionech. To nás stojí ale stamiliardy korun za rok navíc. Víme, že ceny el i plynu jsou státem v ČR zastropovány na nejvyšší úrovni v EU. Víme, že dotujeme elektřinu stovkami mld Kč, přitom ale máme ty nejvyšší ceny el. v EU. Víme, že elektřina vyrobená z OZE tvořila v roce 2022 jenom 3% z celkové výroby elektrické energie v ČR. Jenom na fotovoltaiku zaplatíme přes bilion korun, nedá se s tím nic dělat? Jenom dotace zvyšovat? Otázka zní, k čemu ty dotace jsou?

Když už pomineme Green Deal, který nás devastuje stále více, nově vypsala EU cíl vyrobit 35 miliard m3 bioplynu za rok, tento cíl se stane závazným. Nahradí tak téměř čtvrtinu importu z Ruska do 2030. Na to lze reagovat jenom otázkou? Kdopak se to tady utrhl ze řetězu, vypsal naprosto nesplnitelný cíl, a proč to dělá? Potřebujeme ještě větší dotace do bioplynu? A kolik je takových cílů EU?

Víme, že spotřeba plynu za leden 2023 se v ČR snížila o 25%, za rok 2022 o 20%. Dočetli jsme se, že to je velký úspěch vlády, nekteří skeptici ale tvrdí, že to je za cenu poničení průmyslu a obyvatelstva vysokými cenami energie a navazující inflací? A také extrémně teplým počasím, konečně se podařilo splnit cíl porušíme větru dešti? Kdo má pravdu? Protiruské sankce ničí Rusko nebo ničí spíše Evropu, a zejména ČR, to je další otázka? Rusko je prý tvrdě postiženo zákazem vývozu ropy, ale dle zuahraničních zdrojů Rusko zvýšilo těžbu ropy. EU odmítá dovoz ruských fosilních paliv, postih je prý značný, ale dle OPEC poptávka po ropě v 2023 stoupne, i té ruské, bez ní nebude poptávka pokryta. A Rusko našlo odběr v Číně a Indii, a my se zase nedoplatíme? Zejména když nám Rusové zastaví dodávku ropy přes Družbu jako to udělali Polákům. Podle nizozemského Ústředního statistického úřadu (CBS) jen v první polovině roku 2022 vzrostl dovoz LNG z Ruska do Nizozemska o 35 %. Haag se snažil najít náhradu za Gazprom, ale pokusy přilákat dodavatele byly neúspěšné. Do konce roku 2022 zvýšila Belgie dovoz LNG z Ruska po moři o 94,6 % ve srovnání s rokem 2021 na 1,69 milionu tun. V peněžním vyjádření činil ruský vývoz LNG do Belgie v roce 2022 2,4 miliardy eur, což je 9,4krát více než v roce 2021.A co je pravda na tom, že jsme se zbavili ruského plynu? Nekupujeme ho dále formou LNG z Belgie a Holandska přepravovaného přes Německo, ale za 3x vyšší cenu?


Podobné příspěvky