| |

Další podrobnosti a upřesnění události na FFUK. Jak probíhaly poslední okamžiky před smrtí střelce?


Velice děkujeme těm, kteří zareagovali na mé včerejší video o tragédii na filozofické fakultě. Vzhledem k tomu, že média sdělují naprosté minimum důležitých informací a policie se v některých momentech chová dokonce velmi nejistě a skoupě, dávají tím prostor tomu, proti čemu sami varují. Tedy spekulacím.

My občanští novináři, kteří se snažíme suplovat roli mnohdy nefunkčních a tendenčních mainstreamových médií a hledáme relevantní informace, jsme často odkázáni jen na to, co se dozvíme z různých více či méně ověřených zdrojů. Někdy se stane, že do toho tyto zdroje z nedostatku informací o dané události vkládají i své konstrukce a domněnky. Zatímco česká televize má na tuto novinářskou práci celé redakce, my vyšíváme takřka na koleni. Proto velice děkuji všem, kteří se ozvali a doplnili nám informace, upozornili na nepřesnosti a dodali nám některá fakta. Takže přesný popis posledních minut střelce je nejspíš tento: K okně hotelu naproti fakultě nebyli policisté ze zásahovky, ale z policisté z prvosledu. Na ten ochoz prý nebylo pořádně vidět, protože místo, ze kterého mířili na střelce, je o patro níže položené než římsa. Policista pouze zaměřoval střelce. První výstřel který slyšíme, je prý z dlouhé pušky AR-10, která vystřelila při dopadu na zem, po té, co jí střelec odhodil. Po chvilce je slyšet slabší rána, jak se prý ten střelec zastřelil zkrácenou brokovnicí, což nám do té doby také policie nesdělila.

Ostatní otázky ale stále zůstávají relevantní. Jak dlouho před samotnou střelbou policie věděla, že střelec zastřelil svého otce a že vlastní osm zbraní, z toho dvě dlouhé? Jel do Prahy veřejnou dopravou a byl zaměřen 20 minut před střelbou na Revoluční ulici. Byl tedy viděn na kamerách? Existuje z toho záznam? Vezl si zbraně s sebou, nebo je měl ukryty na fakultě? Proč policie z fakulty na náměstí Jana Palacha odešla po její návštěvě ve 13: 36? Kdy objevili dopis který měl střelec při sobě? Proč o objevu obou dopisů neinformovali dříve, ale až po několika dnech? Proč na zveřejněném záznamu PČR zásahu z hotelu na otázku policisty :“ Máš pozitivní na střelce? Následuje odpověď : “ Házela z okna“, což policista zopakuje (jde stále o emotivní přeřeknutí) a o osm vteřin později řekne, že „dlouhou zbraň odhodila“. Je jasné, že když otázka zní na střelce rod mužský, odpověď dvakrát za sebou v rodu ženském a lokace z okna, je zvláštní. Střelec byl dle tvrzení policie byl muž a zbraň odhodil přes zábradlí střechy FF na koleje na ulici Náměstí Jana Palacha, nikoliv z okna!

Může nám toto policie vysvětlit a tím na dobro ukončit veškeré pochybnosti a spekulace? Nějaká drobná pochybení se najdou vždy, to je jasné. I policisté jsou přece lidé a ne stroje. Práce policistů je někdy skutečně velmi náročná. Uvědomme si, že mají zaměstnání, při kterém jsou každý den jednou nohou v hrobě a proto na ně rozhodně nechci hloupě útočit. Ale co je základem všeho toho zmatku a různých někdy až bizarních teorií? No přeci to jejich mlžení a vyhýbání se odpovědím, které by možná mohly nasvítit i některé chyby, které se pravděpodobně stanou při každém policejním zákroku. My občané chápeme, že jsou určité informace které nám policie sdělit nemůže. Jenže na tiskové konferenci bylo cítit, že některé skutečnosti policie raději přejde mlčením a to nejspíš ne kvůli vyšetřování, ale kvůli tomu, že by se mohlo ukázat, že ten kdo vedl zásah, tak v daný moment prostě selhal. I takové věci se stávají.

Záměrem mého předchozího videa nebylo pranýřovat policii, ale poukázat na nesrovnalosti. Dnes se konalo jednání výboru pro bezpečnost, na kterém policie poslancům objasňovala některé své kroky. Doufejme, že alespoň toto jednání vnese více světla do některých nejasností. Tou nejzásadnější otázkou je stále motiv střelce a ten je možná úkryt pouze v dopisu na rozloučenou. Co z toho celého ovšem vyplývá je, že při ochraně je nejdůležitější se nespoléhat jen na obranné složky, ale pokud možno i sami na sebe. Proto by bylo omezení legálního držení zbraní logicky kontraproduktivním krokem. Naopak by se mělo dbát na to, aby stejně jako například ve Švýcarsku byla společnost na takové události plně připravena, vycvičena a vyzbrojena, nikoliv odzbrojena.

Red-PA


Podobné příspěvky

6 Komentářů

  1. Však! Je to celé „divně“ zahrané a špatně udělané… co jsem se s někým o tom bavil, tak tomu uvěřila jen malá hrstka lidí. A cca 9/10 lidí mi odpovědělo nějak takto:že je to celé divné, blbost, nedává to smysl, dělají z nás idioty, myslí si že jsme hloupí a ze zvláštní školy atp.atp..

    + Z policejní SitRep log z dispečinku zásahu (Výpis ze systému, OVĚŘENO). Stačí z toho jen tyhle tři body a bylo už hned v ten den vymalováno:
    15:11 – podezřelé osoby na střeše FF UK ul. Jana Palacha

    15:16 – Alka 731 – ze střechy spadlo tělo

    15:42 – potvrzena smrt pachatele

    „podezřelé osoby“ a už dříve se dalo doholedat, že tam byli dvě osoby, včetně ženy..

    1. Kde žila matka? Kdo poslal zprávu Olivii matka nebo kamarádka ,kdo je ta kamarádka,kdy byl zabít otec a kým, podle matky jel do Prahy se zabít,kdyby se chtél zabít,proč by jezdil do Prahy ,cestou ho nikdo nevidël, divný telegramu ý účet,kdo mu prokázal tu duševní chorobu a jakou,vozil si zbraň na fakultu v kytarovém pouzdře? Co je obsahem dopisū,proč střílel jenom v jedné třídë a to opakovaně,proč se nikdo nesnažil sejmout osobu v černém na ochoze? Jak to, že postřelil z ochozu jenom tři osoby a to cizince? Atd atd

  2. Tak Kozák si den předem vyřídil půjčku a druhý den šel střílet a spáchal sebevraždu? Tomu snad nevěří ani blbý Rakušák.

  3. Během prosincové střelby na Filosofické fakultě v Praze se ve stejném okamžiku a téměř na stejném místě, kde se masakr odehrál, konalo cvičení policejních složek s totožným scénářem. Komu tato tradiční akce ve scénáři chyběla, tak se dočkal:

    “Jakub S. ze speciální pořádkové jednotky měl ten den s kolegy nacvičovat postup proti aktivnímu střelci, který by se objevil v obchodním centru. Jenže z rutinní přípravy byla rázem ostrá akce,” píšou sobotní Lidové noviny (https://www.lidovky.cz/domov/utok-strelba-filozoficka-fakulta-policie.A240119_203633_ln_domov_lvar?zdroj=LN_otvirak) s odvolávkou na pořad Reportéři ČT (https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/byli-na-miste-strelby-a-ted-se-s-tim-vyrovnavaji-se-zachranari-policisty-i-prezivsimi-nataceli-344758), kde tato zpověď zazněla a upřesňují, že výcvik probíhal, věřte nevěřte, pár stovek metrů od fakulty, na Staroměstském náměstí, nedaleko Kaprovy ulice!

    Jakub Sauer, zasahující policista v rozhovoru pro Reportéry ČT: “Ten den začínal tím, že jsme měli výcvik na atak (…), kde je nebezpečí, že by tam mohl být aktivní střelec. Takže jsme měli vymyšleno ten den, že půjdeme cvičit do obchodního centra tady v Praze. A do toho nám přišla informace, že je střelba na Filosofické fakultě. My jsme v té době byli na Staromáku, nedaleko ulice Kaprovy. Okamžitě jsme vystartovali, běželi jsme tam… ke škole.”

    Nezdá se to, ale Praha je ve skutečnosti maloměsto, kde v některých dnech všechny události probíhají v okruhu několika stovek metrů. Blíže od místa masakru už nácvik totožného útoku opravdu proběhnout nemohl. Mimochodem, zmínka o cvičení poblíž Kaprovy ulice konečně osvětluje důvod onoho “nepochopitelného” uzavření únikové cesty do Kaprovy ulice pro případné evakuované z fakulty.

    Kdo byl vůbec onen střílející fantom na balkóně fakulty? Pokud ve stejný okamžik, téměř na stejném místě probíhalo totožné cvičení, nešlo ve skutečnosti o figuranta (ať už vědomého, nebo nevědomého), přesunutého ze cvičení “odvedle”? Vysvětlovalo by to mnohé podivnosti celého případu, například to, proč policisté na záznamech kamer nezaznamenali vraha, jedoucího s velkým báglem napěchovaným zbraněmi a střelivem nekonečné desítky minut s přestupy městskou hromadnou dopravou z Hostouně do Prahy. Ani nemohli, možná se vůbec na kamerách neobjevil.

    Čím více se režim a jemu poslušná média dodatečně snaží vyvracet všechny spekulace a pochybnosti o celé akci, tím více manipulací a lží vyplave na povrch. A zamotají se do toho způsobem, jenž vzbudí ještě více nedůvěry v oficiální verzi. To je prostě k vzteku.

Komentáře jsou uzavřeny.