|

Ekonom Marián Tkáč – Ovlivnění ze zahraničí? Byl jsem hranatý a oni potřebovali kulatého, tak jsem byl „odejitý“.


Rozhovor se slovenským ekonomem a bývalým předsedou Matice Slovenskej Mariánem Tkáčem, který byl účastníkem nedávno proběhlé pracovní konference platformy Slovenského národního obrození. Jeho pohled na Podkarpatskou Ukrajinu, hrozbu přijetí eura v ČR, nadcházející prezidentské volby na Slovensku a další témata.


Podobné příspěvky

5 Komentářů

  1. Pan Tkáč projevuje vůči Edvardu Benešovi takovou zaujatost, že to docela vypadá jako nenávist, pro kterou by se mohl směle postavit po bok leckterým historickým osobnostem nebo těm, kteří nyní usilují o zrušení dekretů prezidenta republiky. To pochopitelně způsobuje, že podání panem Tkáčem jak válečných událostí (Slovenské národní povstání i Podkarpatská Rus), tak i poválečného Československa je poněkud zjednodušené. Přitom Edvard Beneš má obrovské zásluhy na vzniku Československa, a kdyby nevzniklo třináctimilionové Československo s devítimilionovou většinou tzv. československého národa (“vytvořen” právě kvůli počtu), možná by teď nebyl český stát (a nyní aktuálně hrozí, že skutečně nebude), ale určitě by teď nebylo samostatné Slovensko (nyní dokonce samostatnější než Česká republika, což mu ze srdce přeji).

    Pan Tkáč určitě ví, že Československo bylo federativní od r. 1969 (po Sametovém majdanu byla dokonce i ta pomlčka), a i když tehdejší federace nebyla úplně dokonalá, přesto byla dobrým základem, který se dal a měl rozvíjet, nikoli rozbít – holt pro ty dokonalé asi nebyl federativní stát dost dokonalý. (Přitom na Slovensku měli, mimo jiné, vlastní Komunistickou stranu Slovenska, zatímco čeští – tehdy i na Moravě byl jen český národ – komunisté měli jen Komunistickou stranu Československa.:)

    Jako historik pan Tkáč trochu připomíná Tomáše Krystlíka.

  2. Ake Benes byl fakt hajzl. Veril anglosasum tak, ze jim pislal ceske zlato do uschovy pred Hitlerem. Ale ti se pak nemeli, aby nam ho vratili. Dokonce se pry znej platily vydaje za uniformy ceskym letcum, kteri pomahali ten zkur… Ostrov branit.

    Podrobnosti najdete v dokumentu Utajene pribehy ceskych dejin, kde se treba dovite, jak to bylo s Komenskym. Dalsim slunickarem, co to myslel dobre a dopadlo to jako vzdycky. Dovite se o Batovi, ze vybudoval vlastni imperium nezavisle na majitelich klicu svetovych bank.

    Benes byl …. Udelejte si svuj nazor sam.

    1. Beneš byl politik a nefungoval pouze v době po 1. světové válce, kdy se po rozpadu velkých států a vzniku řady států malých utvářel nový systém mezinárodních vztahů. A že “Veril anglosasum tak, ze jim pislal ceske zlato do uschovy pred Hitlerem”? (Jen tak mimochodem, zlato nebylo české, ale československé!)

      Inu, Československo vzniklo (velkým dílem právě prací Beneše a mnohých dalších, jako např. Štefánika) díky blahovolnému souhlasu Anglosasů, takže je Beneš vcelku logicky za spojence považoval. A že to nebyli spojenci spolehliví? Ti dnešní “spojenci” snad spolehliví jsou? Ono tehdy toho moc na výběr nebylo, a koneckonců dnes jsme v situaci (ale Slovensko také), že počet spojenců, na které se lze spolehnout, se limitně blíží k nule. A že Československo za 2. světové války hradilo válečné výdaje své armády? To přece dělá každý svéprávný samostatný stát, který není poddanou vyžíranou kolonií, parazitickou vyžírkou nebo nájemním žoldnéřským spolkem. Českoslovenští vojáci přece nebránili “zkur… Ostrov”, ale bránili Československo, a proto bojovali proti Němcům a jejich spojencům, kde se dalo, tedy mimo jiné i v bitvě o Anglii.

      Historie není nikdy tak jednoznačná, jak na dvou stránkách přesvědčují popularizující články a podjatí “historici”, a pokud se člověk chce dobrat skutečnosti (nebo něčemu, co se jí blíží), musí si názor vytvářet na základě faktů, nikoli převzetím názoru někoho jiného – to ovšem vyžaduje ta fakta (např. diplomatické a historické dokumenty) aktivně vyhledávat. Dějiny jsou totiž to, co se v minulosti událo, stalo, ale historie je výklad a interpretace mnohdy velmi pečlivě vybraných nebo i upravených fakt či zcela vylhaných “faktů”.

      Kdyby nevzniklo Československo, i Benešovou zásluhou, pravděpodobně by nebylo samostatné Slovensko, ale stále jen Horné Uhry. A kdyby nebylo Československo po válce obnoveno, a to zejména Benešovou zásluhou, pak by Slovensko po válce na straně vítězů nebylo.

      A co se týká toho “hajzlovství” – zkuste si vyhledat, kolik příslušníků slovenské elity (třeba i nyní adorované) bylo v 19. století značně vstřícných vůči Maďarům, protože si slibovali, že potom získají od Maďarska samosprávu. Byli to hajzlové? A co Slovenské národní povstání? Tato otázka rozhodně není jeho snižováním (!), jen poukazem na to, že ze souhrnu dostupných dokumentů, zejména pamětníků (!), nevychází obraz jeho průběhu a dění, včetně obrazu některých jeho aktrérů, takový, jaký je připravován pro vnímavou část populace.

      Edvard Beneš nebyl dokonalý a dělal chyby, ale nežil v jednoduché a ideální době. A kdo chyby nedělá? – Ach ano, ti dokonalí.

      Kydání hnoje na Beneše je přípravou na zrušení dekretů prezidenta republiky, tzv. Benešových dekretů, které se ovšem, a to pozor!, dotýkají i Slovenska. Původci těchto pomluv tak činí buď z neznalosti a nevědomosti, nebo záměrně. Kam patří pan Tkáč skutečně nevím.

  3. O dekuji, ze Vas zaujaly me preklepy, nicmene dekuji za uplnou a bezchybnou citaci. Historii pisou vitezove. A nebo tvurci ucebnic dejepisu. Zapad funguje jen diky tomu, ze kolonizuje, vysava sve spojence, kteri si mysli, ze spojenci jsou. Jen tak namatkou lide na Zapade jsou temer neustale vychovavani strasenim. Podle hesla „vystrasit a zkasirovat“. A my protoze pry patrime na Zapad, tak nas masiruji strachem take. Pockejte na podzim urcite zas vytahnou tu pravou ockovaci kampan a diky WHO splni plan na 120 procent.

    Ale ted k tem historickym faktum. Jiste, Benesovy dekrety. Ale puvodne to byl vysledek povalecne konference, kde se na tom vitezove dohodli. Benes to jen hodil na papir. Pokud budou zruseny, coz neni v mem zajmu, pac jsem ze Sternberka, tak to bude popreni vysledku valky a pokus o meneni historie. Jeden z mnoha.

    Ted odbocim, takze reagovat nemusite. Bohuzel se dnes rika, ze druhou svetovou vyvolali nacisti. Ja se ve skole ucil, ze to byli Nemci. Pripadne nemecti naciste. Dnes se rika jen nacisti. Je to ve vsech filmech i dokumentarnich. Je to docela zavadejici. A to nejen treba pro ty, kteri si to nedokazi spojit. Ale taky pro samotne Nemce, kteri nemaji slovo narodovec/vlastenec.

    Koncimpacmi dosla baterka. Priste to dokoncime. Predpokladam, ze mi jeste napisete.

    1. Vysídlení německé menšiny z osvobozeného Československa (jen tak mimochodem, nejednalo se pouze o Československo, ale zejména o Polsko a dále i o další jihoevropské a západoevropské státy) není výsledkem Postupimské konference. O transferu německých menšin z osvobozených zemí začala jednat britská vláda již v roce 1942 (viz relevantní historické dokumenty) a postupně byl tento záměr zpřesňován a připravován k realizaci. Postupimská konference „pouze“ vyhlásila provedení tohoto záměru. Takže Sudetští Němci z Československa nebyli vysídleni na základě dekretů prezidenta republiky, tzv. Benešových dekretů, ale na základě rozhodnutí vítězných mocností.

      Kdekdo o Benešových dekretech mluví, ale zřejmě málokdo je četl, a to včetně sebevědomých důležitých sudetofilních politiků.

      Trochu se Vám musím omluvit, předchozí příspěvek jsem formuloval v mylném přesvědčení, že jste Slovák – v mediální scéně Slovenska, a to i v tzv. alternativních médiích, jsou totiž takové názory na Beneše a takové jeho hodnocení, jaké zastává pan Tkáč a mnozí další důležití Slováci, dosti hojné.

      (Pokud chcete reagovat, pak prosím prostřednictvím tlačítka «Odpovědět», nikoli jako nový komentář. Děkuji.)

Komentáře jsou uzavřeny.