|

Rozbor zemědělského protestu. Proč akce proti vládě nefungují? Jak to změnit?


Co vám říká termín SPIN užívaný v PR oblasti?

Spin je ve styku s veřejností a politiky forma propagandy, dosažená prostřednictvím poskytování zkreslené interpretace nějaké události či kampaně, přesvědčující veřejné mínění ve prospěch, či proti nějaké organizaci, nebo veřejně známé osobě.

Spin doctor je pojmenováním osoby, nebo organizace využívající tuto metodu. Zatímco tradiční styk s veřejností využívá změny prezentace faktů, spin často využívá falešnou, klamnou a vysoce manipulativní taktiku. Spin je využíván při událostech ,nebo situacích, které nejsou považovány za příznivé, nebo které jsou považovány za potenciálně škodlivé pro popularitu politického subjektu, či cíle. Téma, kterému je věnována nežádoucí pozornost, je zastíněno jiným tématem, které se pro tento účel vytvoří.

Právě tuto techniku používají vládní stratégové a propagandisté, tedy spinneři, kteří řeší krizový management i v případě občanských protestů, či demonstrací. Svědky použití spinu jsme byli i u právě proběhlého protestu zemědělců konaného toto pondělí.

Jak to dělají?

Když jste vládním krizovým stratégem a chcete rozložit sílu protestu, tak začnete třeba tím, že využijete například proruského narativu, abyste odradili lidi, kteří mají jiný pohled na konflikt na Ukrajině. Co na plat, že zemědělský protest se toho, jestli je někdo pro ruský, nebo pro americký vůbec netýká. Máte velmi dobře zmapováno nastavení společnosti a přesně víte u kolika lidí zabrnkáte na tu správnou strunu. Víte že ačkoliv zemědělci mají v mnohém podobné zájmy, tak je rozděluje například i pohled na události na Ukrajině a toho využijete. Není přece tajemstvím, že toto téma rozděluje celou společnost.

Karta padla na Sašu

Když zjistíte, že ani vyjádření premiéra o organizátorech kteří jsou „proruští“ moc nezabírá, pojistíte to europoslancem Sašou Vondrou, který jakoby náhodou přinese do televize jakýsi neznámý pamflet na kterém se prý píše, že organizátor protestů kolaboroval s Ruskem.

Účel světí prostředky. Když nepomůže nic jiného, šoupni tam Rusa. Tato informace se pak následně šíří všemi médii hlavního proudu a co na plat že je to lež, kterou Zdeněk Jandejsek následně dementuje v alternativních médiích. Vždyť ta už nemají takový dosah, jako ta mainstreamová.
Saša Vondra své prohlášení po vysílání na TV Prima novinářům ještě trochu upřesnil.

Poštvat proti sobě

Jako vládní stratég pro krizovou komunikaci moc dobře víte, že zemědělci jsou rozdělení i v pohledu na řešení problémů v zemědělství. Sami jste totiž takovému rozdělení napomáhali tím, že jste těm malým, kteří dřou roky bídu s nouzí přidali trochu dotacích a těm středním a velkým jste naopak dotace sebrali, čímž vytváříte mezi těmito skupinami pnutí.

Ukradená akce

Když jste krizovým stratégem a chcete pro jistotu rozložit i sílu samotného protestu a víte, že zemědělce rozděluje i pohled na situaci na Ukrajině, tak stačí v průběhu akce natočit rozhovor se zemědělcem, který sice přijel podpořit požadavky zemědělců, ale je v otázkách Ukrajiny provládní a který má díky nálepkování pocit, že protest pořádají proruské síly. Následně pak z celého rozhovoru vystřihnete do vysílání jenom okamžik, kdy říká, že je to „ukradená“ akce. Pak už jen stačí, aby tento kousek šířila a stále dokola opakovala provládní média všemi kanály hlavního proudu.

Pořádně postrašit

Když jste vládním stratégem, tak si ty kteří doposud neskončili na hloupé onálepkování zemědělců ruskými šváby pojistíte i tím, že je řádně postrašíte, že právě díky těm zlým zemědělcům se v pondělí nedostanou do práce.

Provokace

Když jste vládním stratégem, nenecháte nic náhodě a připravíte si i provokaci, při které dojde ideálně k fyzickému konfliktu mezi protestujícími a provokatéry. Samozřejmě, že o tom dopředu obeznámíte novináře a kameramany, aby stáli ve správný okamžik na správném místě. Jen se podívejte, co zde protestuje za svoloč!

Chápete vůbec, proti jaké precizně připravené manipulaci tu stojíme?


A aby bylo dílo dokonáno, tak pro jistotu proškolíte ministra zemědělství Výborného, jak se má k zemědělcům chovat. Musí přece být tím bodrým strejdou, který se zastává těch malých utlačovaných, proti těm zlým velkým. Není to tak složité, vždyť podle vládních stratégů jsou zemědělci jen obyčejní naivní venkovští hlupáčci, kterým čouhá sláma z bot a kteří naskočí na cokoliv. Jako udičku použijete třeba zájem o vaše starosti. To, že jsou mu ve skutečnosti zemědělci úplně ukradení a že jen velmi šikovně využívá polopravd, aby jim nakukal cokoliv a slíbil třeba i modré z nebe, nejsou schopni prohlédnout. Hlavní je, aby to před širokým obyvatelstvem vypadalo v televizi hezky, to ostatní už není důležité. Z médií se následně dozvíme, že ten hodný, upřímný ministr, který myslí především na ty slabé byl terčem běsného davu křiklounů. Nějaké páté, či desáté ruské kolony.

Samozřejmě, že si dáte velký pozor na to, aby pan ministr nebyl konfrontován těmi, kteří by jeho falešné argumenty, polopravdy a farizejstvi odhalili. Proto dorazí mezi zemědělný lid vždy pouze v momentě, kdy tam nejsou hlavní mluvčí protestu. S těmi se pro jistotu moc nebaví. Vše je samozřejmě předem monitorováno.

Vytvořit protest pod kontrolou státu

No a protože jako vládní krizový stratég dobře víte, že v okolních zemích jsou protesty podstatně tvrdší, protože tam většina farmářů chápe co je tzv. Green deal, tedy agenda zeleného údělu a že je skutečně zaměřená na jejich likvidaci a víte, že by se to u nás mohlo také zvrtnout, tak abyste to definitivně pojistili, zaktivizujete ty správné provládní odborové organizace, aby tento protest převzaly a tím jste ho dostali pod svoji kontrolu. Následně pak celou aktivitu zemědělců jako Krysař pískající na píšťalku odvedete rovnou do kanálu.

Využít všechny možnosti k poškození protistrany

Celou akci ještě dokonáte tím, že skrze podnikatele Tomáše Čupra, který vlastní společnost Rohlík, která prodává a rozváží potraviny necháte sortiment jednoho z organizátorů pro jistotu vyřadit z nabídky. Jenom pro vaši informaci, podnikatel Tomáš Čupr je členem Aspen institutu, což mnohé prozrazuje. Tomáš Čupr také vlastní kromě společnosti Rohlík i platformy Dáme jídlo a Slevomat. Nyní tedy máte o důvod více, proč byste se měli odebírání zboží či služeb jeho firem vyhnout velkým obloukem.

Ale vraťme se zpět k samotným protestům. Na rozdíl od okolních zemí neměl ten náš český, díky tomu co jsme si právě ukázali takovou sílu. Vládě se podařil propagandistický majstrštyk hlavně díky tomu, že postavila zemědělce proti sobě. Toto rozeštvávání společnosti nezažívají jenom zemědělci, což je názor, který mi opět to potvrdil jeden z náhodných účastníků tohoto protestu.

Jakou strategii bychom tedy měli zvolit my občané, kteří cítíme že je potřeba zatáhnout za záchrannou brzdu a že jde o nás všechny?

Je potřeba si uvědomit, proti jakým silám stojíme, jak jsou řízeny a jaké mají slabiny. Také je potřeba si konečně připustit, že společnost ani při sebelepším úmyslu nepůjde spojit politiky se starým viděním světa. Politici, ať už si to uvědomují, či ne, si navzájem vždy konkurují a tím proti sobě poštvávají i své voliče. Naprostá většina z nich využije jakoukoliv akci a to i svého soka pro vlastní sebeprezentaci a lákání voličů různými populistickými sliby, které možná ani nebudou schopni splnit, i kdyby se dostali do křesel. Protest zemědělců byl toho opět ukázkou.
Po akci na malostranském náměstí se k sebeprezentaci slétli všemožní parlamentní i neparlamentní politici jako supi. Je to pochopitelné, protože máme před volbami. Ale změní něco pár křesel v EU získaných za hlasy alternativy, o kterou se perou všichni? Na to si už odpovězte sami.

Jedinou silou, která by možná měla šanci tuto situaci zvrátit, mohl být celospolečenský občanský protest, který by byl nadstranický, vedený lidmi, jejichž záměry, ambice a motivace jsou skutečně čisté, nejsou ani minulými ani současnými stranickými politiky a kteří by svým jednáním dokázali společnost alespoň částečně spojit, což je první předpoklad úspěchu. Zkrátka lidé, kteří touží pomoci, ale ne po moci.

To je možná jediná cesta, jak z této šlamastiky ven. Jestli máte jakékoliv nápady, či tipy na takové osobnosti, pište do komentářů, nebo na mail Paralelně.

Držme si palce, ať se co nejdříve dostaneme ven z tohoto začarovaného kruhu.

Red-PA


Podobné příspěvky

7 Komentářů

  1. A nebyl to čirou náhodou právě čupr co si jel speciálně pro Sputnik do Srbska ?

  2. Všechny „demonstrace“ jsou podle sionských protokolů a tedy povoleny. Žádná demoška nebude nikdy odpor, tu moc máme pouze my sami! Ta pondělní „akce“ mi to opět jen potvrzuje..

    To Španělské úřady ve stejný den vyslaly na potlačení protestů zemědělců RIOT POLICE

    https://www.brighteon.com/db23f23e-400c-4058-8fc7-9ee7fc19a1cd

    ..aby potlačily protesty zemědělců, protože další demonstrace se konají hned v několika dalších zemích EUhnije a někde pokračují už několik dní či týdnů! Jen českým idiotům chybí asi testosteron, jinak si to nedokážu vysvětlit…

    Demonstranti házeli na policisty kameny, což přimělo pořádkové síly k nasazení slzného plynu, aby je rozehnaly. A to jen ve Španělsku, netahám tady Brusel, Francii atp. No a teď si to srovnejte s tou co prověhla v pondělí..

    A příspěvky na sociálních sítích potvrzují také nasazení nadnárodních evropských četnických sil (Eurogendfor) proti zemědělcům. Tito příslušníci Eurogendforu se údajně podíleli na agresi vůči demonstrantům!!

    Kdo neví, tak eurogendfor je “mnohonárodní policejní síla, která se zrodila, aby se podílela na stabilizaci krizových a konfliktních oblastí mimo EU”. Byla založena v říjnu 2007 poté, co pět členských států EU – Francie, Itálie, Nizozemsko, Portugalsko a Španělsko – podepsalo smlouvu potvrzující její existenci. Později se k původním pěti členům Eurogendforu připojilo Rumunsko a Polsko.
    A v roce 2018 se předpokládalo, že polovojenská síla byla nasazena během protestu ve Francii. Citoval výpovědi očitých svědků, kteří potvrdili přítomnost obrněných vozidel s vlajkou EU nebo cizími znaky.

    1. Už i MADRID, ŠPANĚLSKO – Kolony traktorů narušily ve středu dopravu v okolí španělského hlavního města. Když se zemědělci protestující proti podle nich nadměrné byrokracii a nedostatečné státní podpoře sjeli do centra Madridu a vydali se na pochod k ministerstvu zemědělství.
      https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/masivni-protest-farmaru-v-madridu-policie-tvrde-zasahla/

      Pět kolon traktorů dorazí na místo shromáždění na centrálním náměstí Nezávislosti, protestující ve žlutých vestách tam mávali španělskými, regionálními a odborářskými vlajkami a zvonili kravskými zvonci, zatímco z reproduktorů vyhrávala hudba.

      Doprava kolem památníku Puerta de Alcala se zastavila, několik autobusů nemohlo pokračovat ve své trase, protože zemědělci zaplnili ulice.

      Po příjezdu traktorů došlo k potyčkám s policií, když se zemědělci pokusili pochodovat ulicí Alcala, tedy jinou trasou, než bylo původně plánováno. Policisté v těžkooděncích drželi linii a blokovali postup protestujících, i když se k nim blížilo několik traktorů.

  3. Řešením je, žít život poctivě a tam kde to je nutné, být občansky neposlušný. NE je největší silou každého tvora. Přece nepřestanete topit v kamnech, když víte, že zmrznete. Přece nepřestanete jíst to co nám naše krajina dává. Přece nedopustíte, aby šla vedle hladového člověka hladová kráva. Změna začíná v každodenním životě.

  4. Vondra. Ten co ukradl miliony? To lidi zapomněli? Zlodě nám káže v Tv? Fakt?

  5. Dobrá analýza, až na ten závěr – výzva a volání o pomoc (???). Volání po nepolitické politice je nesmysl Havlova typu. Pokud je to u Vás jen nepochopení věci, tak přemýšlejte. Pokud ale tak činíte záměrně, účelově, tak jste stejný spin doctor – manipulátor, jak píšete o těch druhých. Pokud chcete něco změnit, tak se tak nestane pouhým nabádáním dnešní vlády oligarchie, nadnárodního kapitálu, prodloužené ruky našeho imperátora – ta se své nabyté moci jen tak dobrovolně nevzdá (Orwell). Vláda, parlament, soudy představují státní moc, která je ale politicky založená a politický jednající. Proto, abyste dosáhli nějaké pozitivní změny proti současnému stavu, musí tady být stejně založené a laděné politické uskupení – tedy v dnešním systému politická strana, která se dokáže postavit do čela tak velké nespokojenosti se s távajícím stavem zemědělců a dokáže si říct politickými prostředky o moc (parlamentně, vlnou demonstrací, generální stávkou, revolucí), získat ji, aby potom mohla sama sví sliby realizovat a něco pozitivně změnit. Bez toho to nejde. Takové rádoby nepolitické protesty, demonstrace dnešní vláda paralyzuje, rozloží, jak jsme viděli a nebo udělá nějaké dílčí ústupky, ale v žádném případě neřeší kořenovou příčinu problému, takže zanedlouho mohou být zemědělci v ulicích znovu se stejným a nebo podobným problémem. Dnešní faleš a pokrytectví společnosti o nepolitické politice je zjevně zásadní překážkou prosazení jakékoliv pozitivní změny proti diktátu a totalitě dnešního estabilišmentu. Nestyďte se a učte se u dělnického hnutí a komunistů I. pol. 20, století, jak se dělá politika a vede politický boj o změny ve společnosti (když tenkrát stříleli do hladových nezaměstnaných dělníků, tak je jen těžko můžete podezírat z nějakého jen falešného politikaření ……).

  6. Následující navazuje na předchozí komentář. Je asi nezralostí našich opozičních politiků, že samotní nějak dobře asi nevědí „jak“. A tak se uchylují k pokrytectví, čímž hází klacky pod nohy sobě samým. Je naprosto nesmyslné protestovat a demonstrovat proti politice vlády a tvářit se přitom, že to nemá s politikou nic společného, žádný politický podtext. Je to politika!!! Dnes protestující zemědělci představují energii (naplněnou, až přetékající přehradu), která organizovaně a řízeně uvolňována a směřována dokáže svou silou skutečně něco prosazovat a měnit. Ale podmínkou je to „organizovaně a řízeně“. K tomu potřebují své věci oddané schopné vůdce, kteří to mají v hlavě v pořádku, a kteří si nebudou ve zjevně politických protestech pokrytecky hrát na nepolitiky, ba naopak se v dané věci za politiky prohlásí a nebo si k tomu příslušné politiky najdou, a tak si řeknou o příslušná ministerská, tedy vládní křesla, o potřebný podíl na moci, protože jen na těchto místech mohou své požadavky prosadit, realizovat a naplňovat. Takže takový pán Jandousek, Veleba, …. a jiní, buď se sami projeví jako politici (nebudou se za to pokrytecky stydět) a řeknou si o potřebné vlivné pozice státní moci a nebo si takové politiky, kteří to za ně udělají najdou a budou za nimi stát, podporovat je. Jedna z předností A. Babiše, ať je jaký je, je ta, že pro prosazování svých zájmů sám šel do politiky, sám dal svou kůži na trh, a je tak pro lidi otevřený a čitelný (ostatně i zjevně proto je tak i v politice úspěšný a lidé mu spoustu věcí tolerují). Takže páni zemědělci, nebuďte pokrytci, zvedněte hledí a s nadmutou hrudí do boje za potravinovou soběstačnost České republiky a její krásnou krajinu.

Komentáře jsou uzavřeny.