Ceny potravin nadále porostou a pulty se zeleninou a ovocem se brzy vyprázdní!
Zdeněk Jandejsek expert na zemědělství a potraviny a ředitel společnosti Rabbit reaguje na nesmyslné kroky české vlády a buď naprostou neschopnost státních úředníků, nebo úmyslné nepravdy, protože ceny potravin meziměsíčně v lednu vzrostly o 4 procenta a meziroční inflace je 17,5 procenta. Ekonomové přichází s různými teoriemi ale jak to vypadá v praxi? Lze vůbec srovnávat růst cen potravin u nás a v zahraničí?
Ekonom a Prezident svazu obchodu a cestovního ruchu a viceprezident hospodářské komory Tomáš Prouza tvrdí, že producenti potravin mohou využít nižší ceny obilí a hnojiv, protože na burzách teď ceny obilí klesly. Jak tomu je ve skutečnosti?
Jaká je je naší soběstačnost v sezónní zelenině a ovoci? Sníží se alespoň s přicházejícím jarem jeho ceny?
Co dělat aby se snížily ceny potravin a tím snížila i inflace?
Jaké jsou náklady a zisky zpracovatelů a maloobchodních řetězců? Je někde prostor pro zlevnění potravin?
Budeme nakonec odsouzeni nakupovat maso a krmné směsi z jižní ameriky? A jaká je jejich kvalita?
Na tyto a další otázky najdete odpověď v rozhovoru.