|

„Jedině spravedlivý trest, jinak se bude historie opakovat“! Klára Samková hovoří po návštěvě Rwandy o kolonizaci Afriky v historickém kontextu.


V roce 1994 došlo v africké Rwandě ke genocidě, při které zemřelo více než milion lidí. Kořeny konfliktu mezi kmeny Hutu a Tutsi sahají až do koloniální éry. Rwanda společně s Burundi a Zairem byla součástí belgického koloniálního panství. Belgické úřady dosazovaly Tutsie na významné úřady koloniální správy, a z příslušníků kmene Hutu se tak stali lidé druhé kategorie. Po druhé světové válce se začal kmen Hutu, který měl v zemi většinu, proti této politice bouřit a od roku 1959 začalo docházet k pravidelným útoků na tutsijské civilisty. Po odchodu koloniálních úřadů v roce 1962 Belgičané obrátili a začali podporovat kmen Hutu. Kmen Hutu se nakonec při převratu chopil moci. Původní monarchie s králem Kigelim V. byla zrušena a nastolena byla republika s dominancí Hutů. Prvních dvacet let nezávislosti ale Rwandu i nadále provázelo napětí, etnické střety a násilné vysídlování Tutsiů.

Jak je na tom Afrika dnes, kdy dochází ke vzpouře proti západním kolonizátorům. Dokáže se Afrika postavit na vlastní nohy a jak se vypořádá s množstvím křivd?

Velmi zajímavý rozhovor, který si poslechněte až do konce. Opravdu stojí za to! Proč? Protože podobné vypořádání se s minulostí a potrestání viníků bude nutné i v naší zemi.

Red-PA


Podobné příspěvky

3 Komentáře

  1. Že by čeští dementi konečně přišli na to proč vlastně byl zpunktován hadrák v 89tém? tzv západ potřebuje nějaké kolonie, když už jim negři zamávali. A tzv východní státy jenž byli nadržené na “ západní život s neomezenými možnostmi “ slepě zastoupili jejich místo.

  2. Dobrý den,
    přesně vystižená situace dnešní České republiky!!! Průmysl rozprodán nebo zničen, lidé jsou pracovitými roboty a otroky, kteří vydělávají peníze elitám, které na nás z vysoka kašlou (přímo na nás ser…), veškerý zisk jde do kapes elit a mnoho lidí žije v pasti vedoucí do totální chudoby, z které nemají úniku. Jsme opravdu pouhá kolonie, kam se dodávájí potraviny, které nemůžeme nazývat ani druhořadými potravinami, ale pouze odpadem, který lidé konzumují. Ta tzv. „sametová“ revoluce, byla pouhým divadlem.

  3. Již dříve jsem svým známím říkal,že jsem rád za to,že Rakousko Uhersko,Československo,ani Česká republika nebyla koloniální velmocí.Děkuji za tento rozhovor.🤝

Komentáře jsou uzavřeny.