|

Státní penzijní spoření ve ztrátě! Jak nepřijít o peníze na důchod? Finanční krize je za dveřmi. Jste na ni připraveni?


V posledních letech nám je stále opakováno, že penzijní fondy by měly být základním kamenem individuální přípravy na stáří a jistotou, na kterou se můžeme spolehnout při plánování. Ale v jakém stavu je v současnosti český III. pilíř a jakou skutečnou hodnotu nám různá penzijní spoření vlastně nabízí? Jaké jsou jejich výnosy v porovnání s inflací a jak si stojí z hlediska kolísavosti? A jsou státní příspěvky opravdu tak zásadní výhodou, jak se říká? Pojďme se vydat do vod státem podporovaného investování a seznámit se s vážnými dopady, které volba spoření na důchod s sebou přináší.

Při úpravách třetího penzijního pilíře, které se mají od ledna projevit v přenastavení výše státních příspěvků na důchodové spoření, vznikne také takzvaný dlouhodobý investiční produkt (DIP), který bude další daňově podporovanou formou zabezpečení na stáří. Vláda tímto krokem chce motivovat lidi k aktivnějšímu investování a k zajišťování financí navíc na důchod i touto cestou.

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury bude v rámci tohoto vládního nástroje možné investovat do akcií, dluhopisů, podílů v investičním fondu nebo zajišťovacích derivátů, sloužících ke krytí úrokového či měnového rizika. Ten, kdo má selský rozum, ale chápe, že „elektrikář“ Stanjura nabízí poměrně rizikové investice.

Nad současným finančním systémem se stahují mračna a vláda radí svým občanům spořit do černé díry.

Není divu, že Češi od penzijního spoření utíkají. Mnozí už nemají na to, aby pravidelně spořili. Peníze, které ušetří, přicházejí nárazově a jsou potřebné pro zajištění současných potřeb. Lidé kvůli inflaci musí sáhnout hlouběji do kapsy, čelit náhlému zdražení hypoték nebo nutnosti přijmout opatření pro snížení spotřeby energií. Domácnosti musí šetřit, kde to jen jde.

Dnešní rozhovor s investičním expertem Robertem Vláškem vám opět nabídne jedno chytré řešení. Porovnáme na konkrétních datech rozdíl mezi současným penzijním spořením a spořením do zlata a řekneme si, jak na to. Možná někteří z vás opět namítnou, že zlato není všespásné. Ano, není, ale zamyslete se, proč právě teď Česká národní banka provádí masivní nákupy zlata do svých rezerv. Co se bude v následujících měsících dít? Víme, že společenství BRICS nedávno oznámilo návrat ke zlatému standardu. Čeká nás velká změna finančního systému, a kdo nechce přijít o peníze, které poctivě vydělal a roky šetřil, a kdo si chce odkládat své vydělané prostředky do něčeho, co se osvědčilo v dobách krizí, by si měl dnešní rozhovor vyslechnout až do konce.

Chcete-li spořit do zlata a získat 30% slevu na vstupních poplatcích napište nám na gold@paralelne.cz


Podobné příspěvky

Jeden komentář

  1. Dobrý den.
    Link na gold@paralelne.cz mne stále odkazuje na stránku s rozhovorem o penzijních fondech, ale ke stránce o investování do zlata se ne a ne dostat.
    Můžete mi pomoci?

    Děkuji! božislav krpelík

Komentáře jsou uzavřeny.