Festival porozumění za obhajobu občanských práv roztančil Václavák


Festivalu porozumění a vzájemnosti se v sobotu 5. února zúčastnily v Praze na Václavském náměstí stovky lidí, kteří odhodili strach a roušky a společně prožívali chvíle radosti u známých i neznámých melodií a písní. Publikum tvořené všemi věkovými kategoriemi od studentů až po důchodce či rodiny s dětmi odměnilo potleskem písničkáře s kytarou, stejně jako rapera či osvědčené hity ze sedmdesátých či osmdesátých let, pouštěné na velkoplošné obrazovce.    

Občané vykročili 5. února na Václaváku společně

Horní část Václavského náměstí se tak v odpoledních hodinách proměnila v jednu velkou párty za svobodu, ze které vyzařovala radost a odhodlání nevzdat se a demonstrovat svoji lásku, radost, vzájemnost, pochopení a především spojení se všemi lidmi dobré vůle, kteří se chtějí postavit příkazům a zákazům, kterými se nás současná moc snaží rozdělit.

K tomu se také vztahovala některá videa pouštěná během celé akce na velkoplošné obrazovce, která upozorňovala nejen na historii a krásy naší země na rozpor mezi pandemickým zákonem a Listinou základních práv a svobod, jež je součástí našeho ústavního pořádku. Tuto část programu uváděla studentka Aneta Hlinčíková z inciativy Změna Matrixu, jež se kromě občanské iniciativy „Jdeme společně“ na organizaci celé akce podílela.

V průběhu celého shromáždění účastníci zapalovali svíčky v horní části Václavského náměstí

Jak uvedl jeden z organizátorů celého projektu Jdeme společně Jiří Havel, podobné akce bez stranických triček, by se v budoucnu měly uskutečnit také v ostatních městech republiky a lidé by se prostřednictvím vzájemné pospolitosti měli brát o svá práva a nepřipustit jejich další omezování a rozdělování společnosti. „Když dáte do sklenice černé a červené mravence, nic se nestane. Pokud sklenicí zatřesete, začnou se vzájemně napadat a bojovat spolu. Je třeba vědět, že našimi protivníky nejsou naši spoluobčané, ať už jsou očkovaní či neočkovaní, ale ten kdo třese sklenicí.“ Toto silné poselství vystihující dokonale naši dnešní situaci, promítli organizátoři do setmělého Václaváku na velkoplošné obrazovce, v jednom z mála nehudebních edukačních videí.    

Místo stranických symbolů a plamenných projevů zněla tentokrát pod sochou svatého Václava většinou, ale jen hudba, která i přes mrazivé počasí dokázala stovky lidí roztančit a vykouzlit jim na tváři tolik potřebný úsměv. I zcela neznámí lidé se sešli v kole a drželi se spolu za ruce, aby tak demonstrovali vzájemnost a nezlomnost jít společně vstříc zpátky do normálního světa, ve kterém nebude dominovat strach jako dosud.

Mezi videoklipy nechyběly ani známé hity Karla Gotta

Kromě známých hitů Johna Lennona, Boba Marleyho či skupiny ABBA rozezpívali přítomné i staré dobré hity od Karla Gotta, Jiřího Korna či Petera Nagyho.  Po setmění roztančili Václavák bubeníci, kteří svými rytmy rozvibrovali celé shromáždění pozitivní energií. V závěru si účastníci zapívali chorál  Svatý Václave a Českou státní hymnu, kterou bylo shromáždění na Václaváku zakončeno.

Stovky lidí se potom vydaly se zapálenými svíčkami v rukou na tichý pochod centrem našeho hlavního města, přes nábřeží kolem sídla Vlády České republiky na Klárov aby probudili českého lva, jehož okřídlená socha je věnována československým letcům, kteří za druhé světové války působili v Britském královském letectvu. Zde byla položením hořících svící celá akce oficiálně ukončena.  

Záznam celého festivalu zde: 

(Red – PA)


Podobné příspěvky