Otevřený dopis bývalého místopředsedy ODS Miroslava Macka premiérovi Petru Fialovi


Pane předsedo vlády, pane předsedo ODS,

s ohromným znepokojením sleduji, kterak Vaše vláda přistupuje ke svobodě slova, která (ostatně jako každá svoboda) je nedělitelná, tedy buďto je anebo není.

Rozhodnutí nic.cz na základě doporučení vlády zablokovat vybrané „dezinformační weby“ se ničím neliší od pálení knih v nacistickém Německu či rušení „štvavých vysílaček“ Svobodná Evropa a Hlas Ameriky komunistickým režimem, abych uvedl jen dva příklady, o kterých byste mohl mít necenzurované informace od svých rodičů.

Pálení knih v nacistickém Německu

Účel je totiž zcela stejný: „ochránit“ hloupé občany, kteří podle Vás nemají tolik soudnosti a rozumu jako Vy a Vaši cenzoři, před tím, aby si mohli učinit z nabízených informací a komentářů vlastní závěry, a tak si nedejbože začali myslet něco jiného, než si přeje státní propaganda.

A rozhodně se nevymlouvejte na „mimořádnou situaci“ či nějaké „ohrožení“ a namísto zákazů se snažte informovat občany tak, aby ve Vaše informace měli plnou důvěru a nemuseli (tak jako my v mládí) po večerech ladit na přijímači „štvavé vysílačky“.

Bývalý místopředseda vlády a ODS Miroslav Macek

Jako jednomu z otců – zakladatelů ODS je mi to dvojnásobně odporné, neboť jste předsedou této strany, které jsme dali nedělitelnou svobodu slova do vínku. Vždy jsme také měli důvěru v občany, že vlastním rozumem dokáží oddělit zrno od plev.

Se vší vehemencí Vás žádám, abyste toto vládní rozhodnutí co nejdříve přehodnotil a přestal dělat z občanů tupé nemyslící stádo, které je zapotřebí „vést“ tím jediným správným směrem. Bez svobody slova jde totiž vždy o cestu do pekel.

Miroslav Macek

25. 2. 2022

(Red – PA)


Podobné příspěvky

5 Komentářů

  1. Nechci se zastávat Fialy, ale jen „čte noty“ z Bruselu, což se všeobecně očekávalo, a mezi tím v tichosti podepíše Rakušan povinné migrační kvóty pro muslimy. Chce se mi napsat: co jste si vybrali, to máte.
    Ben

Komentáře jsou uzavřeny.